sigur versus nesigur solutia centreaza te-in sinele tau real
Ganduri (in)directe

Sigur versus nesigur. Solutia: centreaza-te in sinele tau real

sigur versus nesigur solutia centreaza te-in sinele tau real

sigur versus nesigur solutia centreaza te-in sinele tau real

Ce poti face pentru a te simti in siguranta intr-o lume pe care nu o poti controla? Marii intelepti si marii maestri au raspuns la aceasta intrebare pornind de la axioma potrivit careia dualitatea este nesigura, iar totalitatea este sigura.

Aceasta este una dintre marile lectiile uitate ale trecutului. Multi oameni incearca cu disperare sa se simta mai siguri prin construirea unor mecanisme de aparare. Ei isi construiesc ziduri pentru a se apara astfel de elemente societatii care ii sperie. Isi burdusesc existenta cu bani si cu posesiuni, dupa care isi incuie toate portile si se roaga sa nu fie loviti de vreo nenorocire. Aceste tactici se nasc din convingerea primitiva ca daca trupul tau este ferit de pericol, si tu esti in siguranta.

Aceasta convingere este mostenita din trecut, dar se si potriveste de minune modului nostru materialist de viata. Stramosii nostri nu se simteau in siguranta decat daca zeii le aprobau actiunile. In acest scop, ei acceptau saracia atata vreme cat religia ii asigura ca sufletele lor vor fi mantuite in mod garantat.

Perspectiva moderna afirma ca siguranta este un factor psihologic. Pentru a te simti in siguranta este un factor psihologic. Pentru a te simti in siguranta trebuie sa descoperi secretul interior al acestei vibratii. Casele, banii si posesiunile sunt irelevante din acest punct de vedere. De fapt, de multe ori oamenii bogati si de succes se numara printre cei mai nesiguri oameni din lume. Secretul sigurantei psihologice nu este foarte limpede. Psihologia freudiana afirma ca felul in care creste copilul in primii trei ani este decisiv pentru siguranta pe care o va simti el mai tarziu in timpul vietii.Cea jungiana sustine ca nesiguranta este inradacinata in subconstientul colectiv, si cu deosebire in umbra, in care exista toate temerile si anxietatile colective ale umanitatii.

Daca privim insa rezultatele obtinute dupa un secol de terapie, constatam ca aceste raspunsuri nu sunt valabile. In esenta, ele nu au condus decat la inventarea Prozacului si la aparitia unei generatii de terapeuti care nu fac altceva decat sa prescrie medicamente.

Adevarul este ca nu te vei simti singur decat atunci cand iti vei descoperi sinele esential. Asa cum am vazut mai devreme, acesta reprezinta sursa ta. La nivelul lui nu exista nicio diviziune, asa ca lumea exterioara nu o poate ameninta pe cea interioara. Anxietatea presupune intotdeauna o focalizare exterioara, indiferent daca este vorba de o amintire a unei traume din trecut sau de o teama nedefinita de viitorul necunoscut. Sinele esential este stabil si permanent. De aceea, el nu se teme de schimbare.

De altfel, necunoscutul este absolut necesar in vederea schimbarii. Daca te vei impaca cu acest fapt, lumea nu ti se va mai parea un loc riscant, ci un teren de joaca al evenimentelor neasteptate.

extras din “Efectul umbrei. Revelarea puterii ascunse a Sinelui tau real”, Editura Adevar Divin, Deepak Chopra, Debbie Ford, Marianne Williamson

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *