terapie craniosacrală
Evenimente, cursuri, conferinte

Ce este terapia craniosacrală biodinamică?

Terapia craniosacrală ne învață cum să descoperim expresia sănătății în organismul nostru, în natură și în diversele situații. Este un sistem unic de cooperare cu țesuturile, fluidele și ritmurile și forțele subtile, care sunt mereu prezente în toate organismele vii și care aduc calitatea de a repara și reajusta pentru a ne aduce cât de mult posibil la matricea originară de sănătate.

Un pic de istorie…

Putem găsi rădăcinile terapiei craniosacrale în osteopatie, fondată în 1874 de Dr. Andrew Taylor Still. Conceptul osteopatic consideră că toata creația este perfectă, fiind expresia unui principiu superior de ordonare.

Unul dintre studenții lui Dr. Still, pe nume  Dr. William Garner Sutherland, a descoperit și explorat în prima jumătate a secolului 20 mișcările ritmice involuntare ale craniului, creierului, meningelor, fluidului cerebrospinal și sacrumului – care reprezintă baza conceptului fundamental al metodei craniosacrale. El a aprofundat înțelegerea interconectării întregului sistem și a părților sale. De asemenea, Sutherland a descris în detaliu conceptul Mecanismului Respirator Primar, care a ajutat la evaluarea organismului și la înțelegerea diferitelor cicluri, ritmuri și fluctuații. Toate expresiile Respirațiilor Primare înnăscute sunt prezente în organism chiar dinainte ca respirația pulmonară să înceapă după momentul nașterii – din acest motiv respirația pulmonară este numita secundară.

În ultimii ani ai vieții lui, Sutherland a început să observe mișcări inerente mai profunde ale Mecanismului Respirator Primar și le-a numit Flux (ca mișcările ciclice regulate ale marii – flux si reflux). Acestea fac parte și din învățăturile  terapiei craniosacrale biodinamice.

În timpul anilor ’70, bazându-se pe cunoașterea și observațiile osteopatice ale lui Sutherland, Dr. John E. Upledger a adus mai multă atenție metodelor de lucru osteopatic și a început să folosească  termenul de “terapie craniosacrală”. Aceste metode au început din anii ’80 să influențeze noile generații de terapeuți și o parte importantă a muncii lui a fost că a făcut metoda craniosacrală mai accesibilă și mai populară.

Termenul “biodinamic” (bio = viață, dinamica = forța, adica forța vieții) a început să fie folosit dupa moartea lui Sutherland pentru a numi principiile observate în ultimii lui ani de viață. Această focalizare este conectată cu conceptul prin care a evidențiat prezența forțelor vitale responsabile de modelarea materiei și, deci, de formarea și menținerea corpului. Acest termen a intrat în prim plan în anii ’90. Nu descrie ceva nou, dar conectează explorările lui Sutherland din ultimii 10 ani de viață și în același timp aduce o înțelegere nouă asupra principiilor originare care sunt mereu prezente în lumea noastră și pe care multe învățături străvechi le menționează. Aceste principii pot fi regăsite în multe alte abordări care nu se focalizează pe descoperirea problemei, ci pe susținerea abilității înnăscute de autoreglare a corpului și a tuturor organismelor vii.

Cursul de terapie craniosacrală biodinamică…

Metoda craniosacrală nu ne învață doar cum să descoperim expresia sănătății în organisme, natură și situații. Prin găsirea și învățarea unei modalități de a percepe principiul de autoreglare și autoreparare, noi învățăm un nou fel de a privi lucrurile și ne acordăm percepția. Acest demers necesită timp și din acest motiv procesul inițial de învățare durează cel puțin 2-3 ani.

De acest curs poate beneficia oricine care deja lucrează ca terapeut corporal sau de alt fel și care dorește să folosească aceasta metodă în contextul profesional. De asemenea, cursul poate fi benefic și pentru cei care doresc să înțeleagă mai bine procesele de auto-vindecare proprii și ale celorlalți. Acest studiu ne aprofundează călătoria umană și ne ajută să ne bucurăm de viață mai plenar, atât noi înșine, cât și împreună cu ceilalți.

Seminariile sunt secvențiale, creând o călătorie completă, conținând teorie și în principal experiența practică. Facilitatorul Agàta H. Holliger oferă susținerea lui bazată pe mulți ani de experiență și practică a lucrului corporal și cu traumele. Învățarea include module de anatomie, fiziologie, embriologie, istorie, lucru practic cu ritmurile și fluxurile inerente ale corpului, înțelegere a principiului Respirației Vieții, deprindere a măiestriei prezenței și atingerii în comunicarea interpersonală.

Pentru mai multe detalii despre training-ul care va avea loc în Merigar East (jud. Constanța) începând cu martie 2020, vă rugăm contactați-ne la: yellow.me@dzogchen.ro

Detalii și înscrieri: click aici.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *