A fi sau a nu fi…in zona de confort

Publicat: 10 decembrie 2012
Comentarii: 1 Răspunsuri

Este confortabila si deloc provocatoare.

Nu ne indeamna la actiune, ci ne determina sa stam ghemuiti in locul care pare din ce in ce mai calduros. Stim, nu e chiar cel mai bun lucru pe care l-am putea face in acest moment, dar e bine aici. Si daca nu ne-ar deranja nimeni, ar fi si mai bine. Da, acesta este zona de confort, asa cum este denumita in NLP. Cum impiedica procesul de dezvoltare personala si cum am putea iesi macar periodic din ea, gasiti in articolul de mai jos.

Caracteristici:

Zona de confort reprezinta o situatie in care suntem multumiti cu un nivel mediocru de realizari sau esecuri. Aceasta se defineste prin faptul ca nu exista o dorinta reala prin care sa iesim din zona de confort sau prin care sa depasim incapacitatea temporara de a initia ceva nou. Asadar, rezultatul este ca abilitatile si motivatia nu ne sunt testate si stagnam in acelasi punct atata timp cat nu suntem pregatiti sa riscam.

Atunci cand ne aflam in zona de confort, ducem o existenta pasiva si refuzam sa acceptam responsabilitatile. Acest lucru ne determina sa trecem prin viata fara o tinta anume sau sa asteptam in mod inconstient ca lucrurile sa se intample de la sine mai degraba decat sa actionam in privinta unei schimbari. Acceptarea responsabilitatilor implica atat faptul ca ne putem increde in propriile puteri, cat si faptul ca ne putem asuma un risc.

Atunci cand riscam, nu suntem siguri de reusita noastra, ceea ce poate fi considerat o iesire din zona de confort. Acest lucru nu inseamna sa ne asumam riscuri care nu isi au rostul, dar printr-un risc ,,mai calculat” suntem pe punctul de a preveni emotii nedorite, pericole, durere sau teama. Lipsa dorintei de a schimba ceva poate disparea numai in momentul in care ni se intampla ceva care ne marcheaza sau luam hotararea de a pune piciorul in prag. De cele mai multe ori, alegem sa iesim din zona de confort abia cand un eveniment ne socheaza sau ne indeamna sa ne punem o serie de intrebari despre noi insine.

Ciudat este ca desi in adancul nostru admitem ca viata noastra nu se indreapta intr-o directie anume, totusi refuzam sa ne schimbam. Uneori o schimbare la cel mai mic nivel ne poate ajuta sa avem o alta perspectiva asupra unei situatii majore. Intr-adevar, cele mai mare obstacole in calea progresului personal sunt fricile, dintre acestea frica de esec si frica de respingere fiind cele mai raspandite. Teama de esec ne indeparteaza de luarea deciziilor si ne ofera cele mai convenabile scuze pentru a sta deoparte, in timp ce frica de respingere creaza genul acela de anxietate centrata pe posibilitatea de a nu fi crezut sau acceptat.

Cand intervine schimbarea

Atunci cand in final ne hotaram sa ne schimbam, este util sa lasam deschise toate portitele, dar sa constientizam ca schimbarea este inainte de toate una interioara. De exemplu, daca o persoana saraca intra brusc in posesia a milioane de dolari, dar constiinta sa este in continuare dirijata de saracie, ea poate pierde acesti bani din cauza extravagantei si poate reveni astfel la comportamentele anterioare. Asadar, schimbarea este necesara si la nivelul mentalului, in cazul de fata persoana ar trebui sa-si revizuiasca credintele legate de abundenta.

Atunci cand suntem in zona de confort, ne lipseste inspiratia de a dori sau de a face mai mult. Iata cativa pasi prin care, daca nu reusim sa iesim, macar pasim putin in afara zonei de confort:

  • O lista. Doua liste. Avem nevoie de un pix si o foaie pentru a nota ce anume ne mentine in zona de confort. Este vorba despre o relatie, despre job-ul pe care il avem, despre imaginea de sine? Sa fim sinceri si sa notam tot ceea ce consideram ca ne tine pe loc. A doua lista are in vedere ceea ce putem face pentru a ne simti mai bine. Daca ne-am ingrasat sau nu ne simtim bine in propria piele, putem incepe cu 10 minute de exercitii fizice pe zi sau cu urcatul scarilor in defavoarea liftului. Important este sa incepem cu pasi marunti pentru a prinde curaj sa mergem mai departe.
  • Un obicei vechi neexplorat. De cate ori nu ni s-a intamplat sa lasam in urma o pasiune si sa ne dorim sa revenim la ea? Daca am reusi sa facem acest lucru, am prinde mai multa incredere in fortele proprii si ne-am asuma responsabilitatea sa ducem un lucru la bun sfarsit.
  • Sa ne facem de ras. Asa cum am mentionat anterior, una dintre cele mai mari temeri este aceea ca ne gandim prea mult la ceea ce altii cred despre noi. Prin asumarea acestui risc, nu afirm ca ar trebui sa facem ceva dus la extrem, ci pur si simplu sa nu ne mai temem atat de mult ca vom fi criticati. Oricum, acest lucru se poate intampla chiar si atunci cand facem lururile,,ca la carte”, asa ca merita osteneala?
  • Explorarea necunoscutului. Pasirea intr-o zona care nu ne este deloc familiara poate fi vazuta drept o iesirea din zona de confort. Cand a fost ultima oara cand ati simtit ca traiti cu adevarat? Daca va aflati de mult timp in zona de confort, este posibil sa fi trecut ceva vreme.

Avertisment:

Lucrul de care ar trebui sa tinem cont este acela de a nu confunda zona de confort cu a ne purta stupid sau nechibzuit. Este o diferenta intre a accepta riscuri si a fi necugetat. Este indicat sa cunoastem riscurile si sa fim gata sa acceptam consecintele daca lucrurile nu se dovedesc a fi asa cum ne-am dorit.

Mai jos, gasiti un filmulet care va prezinta zona de confort intr-un mod amuzant. Nu uitati, insa, care este mesajul din spatele cuvintelor. Jack poate fi oricare dintre noi. Vizionare placuta!

Acesta este Jack. Jack este fericit. Jack este fericit deoarece traieste in zona lui de confort. Bravo, Jack, bravo! Jack este un sofer bun. Totusi, el s-a oprit din sofat pentru ca a fost prins fara carnet. Lui jack ii place sa mearga la biserica. Du-te la biserica, Jack, du-te. Jack obisnuia sa se intalneasca cu prietenii sai la biserica pentru a lua pranzul. Totusi, el nu se mai ia pranzul cu prietenii deoarece cunoasterea oamenilor noi nu face parte din zona de confort a lui Jack. Jack obisnuia sa faca voluntariat pentru copii. Totusi, s-a oprit si din acest lucru deoarece copii nu intra in zona lui de confort. Uitati-va la el, asta o sa-l faca pe Jack sa planga. La un moment dat, Jack a incercat sa intre intr-un grup. Intr – o zi, liderul i-a spus: ,,Ce-ar fi sa ne impartasesti si tu ceva, Jack?” Puteti ghici ce s-a intamplat dupa aceea. Era dincolo de zona lui de confort.

Jack are o multime de visuri, dorinte, ambitii. Isi doreste ca viata lui sa aibao directie. Totusi, acest lucru nu se va intampla. Pentru ca o viata traita in zona de confort este o viata traita in afara vointei lui Dumnezeu.

Resurse:

http://www.mymotivational-nlp.com

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *