povestile personale si schimbarea
Dezvoltare personala

Povestile personale si schimbarea

povestile-personale-si-schimbarea

povestile personale si schimbarea

Omului ii plac povestile. Povesti pentru copii, povesti de groaza sau povesti de dragoste?

El incearca sa se inteleaga atat pe sine, cat si pe cei din jurul sau prin intermediul acestora.

Fie ca rostim povestea familiei noastre, fie ca dam viata unor scenarii amoroase, fie ca reinterpretam evenimentele din viata noastra, cautandu-le o semnificatie mai inalta, noi toti ne agam de povestile noastre.

Acestea ne surprind temerile, aspiratiile, identitatea sau chiar rolul pe care adesea dorim sa-l jucam in propria viata.

Dar oare povestea pe care ti-o rostesti te indeamna sa mergi mai departe sau te arunca in trecutul la care nu ai vrea sa te mai raportezi?

Desi ne face placere sa le repetam, nu toate povestile personale sunt benefice. Poate ca unele dintre ele pun accentul pe ideea de victimizare sau vinovatie, iar repetarea lor ne intoarce intr-un punct mort.

Povestea personala si schimbarea

Exista doua abordari terapeutice legate de povestile personale. Acestea constau in incercarea de a ne schimba comportamentul si incercarea de a ne schimba dialogul. Daca ne gandim la schimbare, cea de-a doua abordare este mai relevanta. Aceasta face parte dintr-o metoda de terapie numita terapia narativa.

Aici oamenii reflecteaza asupra gandurilor si emotiilor lor prin intermediul unui dialog plin de intelesuri in legatura cu diferite evenimente mai mult sau mai putin placute ce au avut loc in viata lor.

Dar de unde stim cu adevarat ca intelesurile pe care noi le oferim vietii sunt mai mult sau mai putin corecte? Daca decizia este una potrivita, simtim o mai mare usurinta de a merge mai departe in viata. Certitudinea pe care o vom resimti in mintea, trupul si sufletul nostru va alunga orice urma de indoiala.

Dar aceasta activitate nu este deloc una usoara. Cateodata este nevoie sa patrundem in povestile noastre care pot fi destul de dureroase. In momentul in care indepartam mastile in favoarea autenticitatii, ia nastere un proces destul de important in fiinta noastra.

Astfel, incepem sa ne intrebam: “Cine voi fi in aceasta poveste? Ce cred cu adevarat despre acest lucru? Pentru ce lupt cu adevarat in aceasta viata?”

  • Primul lucru pe care ar trebui sa-l facem este sa devenim constienti de emotiile noastre, chiar si de cele pe care incercam sa le evitam sau sa le negam.
  • La fel de important este sa intelegem adevaratul rol al scopurilor noastre. Putem decide ca avem nevoie sa ne dezvoltam scopurile orientate catre propria persoana. Sau poate am decis ca un anumit rol dintr-o poveste nu ni se mai potriveste din simplul motiv ca dorim sa cautam ceva mai autentic in viata noastra.
  • In al treilea rand, putem cauta printre povestile care deja exista in sufletul nostru, dar pe care este posibil sa le fi uitat. Acestea pot contine o serie de aspecte care sa ne ajute sa incheiem un anumit ciclu de viata pentru a patrunde in unul nou.

Cel mai important lucru este sa ne intrebam ce conteaza cu adevarat pentru noi insine. Raspunsul sincer la aceasta intrebare ne poate determina sa renuntam la o poveste distructiva pe care ne-o repetam si sa incepem sa scriem una noua.

Voi ce povesti personale va spuneti?

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Maya Nedelcoff spune:

    😉 🙂 😉 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *