plan de dezvoltare
Dezvoltare personala

Plan de dezvoltare pentru copilul tau

plan-de-dezvoltare-pentru-copilul-tau

plan de dezvoltare pentru copilul tau

In cele ce urmeaza, va vom aduce in atentie ideea de plan de dezvoltare personala, prin intermediul careia va veti putea ajuta copilul sa evolueze.

Exista 5 pasi importanti de care trebuie sa tineti cont atunci cand doriti sa creati un plan de dezvoltare personala pentru cel mic. Acesti pasi explica cel mai bine ce inseamna un plan de dezvoltare personala:

  • Observarea
  • Planificarea
  • Implementarea
  • Evaluarea

1. Observarea

Procesul observarii consta in adunarea a cat mai multe informatii si date despre copilul dumneavoastra. Ea poate fi de natura exterioara, referindu-se la comportamentul, atitudinea, gesturile si vorbele celui mic din pozitia de martor, care nu se implica personal in acest proces si de natura interioara, avand in vedere datele pe care le preluati din ceea ce copilul afirma despre el insusi.

Observarea poate fi folosita, atunci cand incepem sa concepem planul de dezvoltare personala, pentru:

  •  Identificarea punctelor tari si a punctelor slabe pe care copilul le detine.
  •  Identificarea preocuparilor pe care acesta le are.
  •  A decide cum sa reactionam mai bine intr-o anumita situatie.
  •  A imbunatati aspectele emotionale sau fizice in care cel mic pare sa aiba nevoie de ajutor.

Este important de observat comportamentul contradictoriu pe care un copil il afiseaza. Daca in urma observatiei, de exemplu, noi constatam ca afiseaza un comportament violent fata de ceilalti copii, insa afirma despre el insusi ca este calm, atunci putem analiza mai in profunzime aceste aspecte.

Acest exemplu este unul extrem, insa observarea poate fi utila pentru a descoperi care sunt domeniile pe care cel mic ar dori sa le exploreze, cum relationeaza cu ceilalti, cat si cum se priveste pe el insusi.

2. Planificarea

Daca observarea putea fi realizata si fara ajutorul copilului, acest plan de dezvoltare personala poate continua numai cu acordul lui o data ce este adus in discutie si procesul planificarii. De exemplu, daca avem in vedere un copil care se urneste greu, planificarea este cea mai buna modalitate de a lasa lenea deoparte.

Incercati sa stabiliti impreuna programul pe o saptamana, de la facutul temelor la curatenie si timp pentru joaca si observati cum reactioneaza in aceasta saptamana. Se tine de cuvant? Se simte vinovat atunci cand nu indeplineste ceva ce si-a propus? Se descurajeaza repede sau din contra, se ambitioneaza atunci cand vede ca a gresit?

Ceea ce este important in acest pas este felul in care oferim informatia copilului nostru. Sa incercam sa cream programul folosindu-ne de creativitate, joc si voie buna. Putem interveni si cu o mica rasplata din cand in cand, care sa il motiveze si sa il faca sa isi doreasca mai mult, insa nu este indicat sa exageram cu acest aspect deoarece ne poate scapa cu usurinta de sub control.

3. Implementarea planului de dezvoltare personala

Dupa ce planul de dezvoltare personala a fost stabilit, tot ce ramane de facut este punerea in practica a acestuia. In acest sens, este deosebit de important primul pas pe care cel mic il face deoarece acesta il determina sa mearga mai departe pentru ca isi doreste asta sau pentru ca se simte obligat.

Asadar, ajuta-l sa-si aminteasca singur ce are de facut si sa isi planifice ziua pe cont propriu pentru a nu depinde de ajutorul tau. Daca stim cum sa reactionam atunci cand el se agita sau opune rezistenta, atunci castigam mai mult decat ne-am fi imaginat. Important este sa avem rabdare in acest proces.

4. Evaluarea planului de dezvoltare personala

Evaluarea periodica a planului de dezvoltare personala poate fi realizata chiar dupa prima saptamana pentru a vedea cum au evoluat lucrurile. De exemplu, poate ca v-ati propus ca timp de o saptamana sa isi stranga jucariile de fiecare data dupa ce se joaca si sa nu se uite la desene animate mai mult de o ora pe zi. De fiecare data dupa ce a realizat o sarcina, bifati impreuna faptul ca s-a incheiat pentru ca evaluarea sa fie mai usoara.

Nu putem vorbi despre o evaluare finala deoarece procesul de dezvoltare personala  continua neincetat, depinde de noi insine cat de mult ne dorim sa monitorizam acest aspect in ceea ce priveste activitatile copilului nostru.

Mult succes in crearea propriului plan de dezvoltare personala special pentru copilul tau!

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Foarte bun acest articol, si se refera la un subiect interesant si in acelasi timp pe gustul cititorilor. Mai asteptam articole de acest gen, la fel de bine scrise si nu ramane decat sa iti spun ca te voi citi in continuare, pentru ca imi plac articolele de pe acest site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *