iubirea de sine si depresia
Dezvoltare personala

Iubirea de sine si depresia

iubirea-de-sine-si-depresia

iubirea de sine si depresia

In momentul in care intrebam o persoana care sufera de depresie care este relatia sa cu iubirea de sine, raspunsul acesteia contine semne de intrebare evidente: “De ce m-as iubi pe mine?”

Depresia apare in general in momentul in care oamenii trag concluzia ca nu sunt suficienti de buni. Multi dintre acestia sunt atat de duri cu ei insisi incat pot cadea in extrema ignorantei fata de propria persoana.

Multe dintre persoanele depresive nu au experimentat iubirea de sine din simplul motiv ca s-au oferit prea mult celorlalti. Faptul ca ele fac diferite activitati pentru ceilalti nu ii face cu adevarat fericiti. Ci modalitatea in care ei se percep pe ei insisi dupa ce ii ajuta pe acestia ii determina sa se simta bine. Aici este diferenta.

Exista foarte multi oameni deprimati care sunt dispusi sa-i ajute oricand pe ceilalti, ceea ce este minunat.

Insa adesea ei actioneaza astfel deoarece nu se pot iubi cu adevarat fara a avea feedback-ul celorlalti. Ei folosesc raspunsul pozitiv al celorlalti pentru a simti ca sunt cu adevarat valorosi.

Daca iubirea de sine ar fi prezenta in viata acestora, feedback-ul celorlalti nu ar fi atat de important.

Ei ar putea actiona fara a se gandi ca este necesar sa primeasca aprobarea celor din jur. Mai mult decat atat, persoanele depresive ar fi mai echilibrate din punct de vedere emotional deoarece ar avea un simt sanatos despre ceea ce inseamna propria acceptare.

Desi depresia poate fi adesea inradacinata in fiinta noastra, exista o serie de sfaturi prin intermediul carora persoanele depresive isi pot creste respectul de sine pentru ca mai apoi sa poata experimenta iubirea de sine.

1. Incearca sa faci fata gandirii distructive.

Cercetarile arata ca gandirea negativa este primul element care iti scade stima de sine. In momentul in care intervine depresia, judecarea propriei persoane este mult mai aspra. Gandirea negativa este distructiva, neajutandu-ne sa luam cele mai bune decizii si indemnandu-ne sa intram uneori in situatii de viata abuzive.

Astfel, in momentul in care simtim ca gandirea negativa ne acapareaza, ne putem adresa urmatoarele intrebari:

• “Ce dovada imi sustine modalitatea de a gandi?”
• “Oare ceilalti ar considera ca acest lucru despre mine este adevarat?”
• “Cum ma face sa ma simt faptul ca traiesc aceste emotii?”

2. Tine un jurnal.

Daca ne pastram gandurile negative la nivelul mintii noastre, nu ne vom apropia de iubirea de sine pe care o cautam, ba vom adanci toate aceste emotii deloc placute.

In momentul in care vom nota in jurnal toate emotiile negative pe care le resimtim, ele vor reveni la dimensiunea lor initiala.

De asemenea, un truc pe care il putem folosi este ca in dreptul fiecarui aspect negativ pe care il notam, sa evidentiem si unul pozitiv.

3. Incepe-ti ziua cu o activitate care sa iti creasca starea de dispozitie.

O persoana depresiva trebuie sa caute constant aspecte care sa o inspire si care sa-i aduca zambetul pe buze. Iti poti incepe ziua cu un lucru care iti face placere, fie ca este vorba de privitul rasaritului sau de prajitura preferata.

4. Descopera-ti si urmeaza-ti pasiunile.

In momentul in care suferim de depresie, iubirea de sine poate parea doar un concept abstract. Orice persoana depresiva este indemnata sa scrie toate lucrurile care ii fac placere, cat si lucrurile pe care ar fi vrut sa le faca, insa nu a avut ocazia.

O modalitate buna de a reduce depresia este de a ne intoarce catre activitatile pe care le facem cu drag. Astfel, vom putea observa efectele benefice si vindecatoare ale lucrurilor care ne fac cu adevarat placere.

5. Redefineste esecul si lupta in continuare.

In momentul in care respectul nostru de sine este scazut, este “normal” sa ne vedem pe noi insine ca pe niste persoane care au esuat. Insa ceea ce persoanele depresive uita este ca esecul reprezinta o parte a succesului. Mai mult decat atat, esecul nu caracterizeaza o persoana si nici nu determina valoarea niciunuia dintre noi.

Exista nenumarate cazuri ale oamenilor care au reusit in viata in ciuda faptului ca au esuat la un anumit moment. Gandeste-te la multi scriitori, artisti sau oameni de stiinta renumiti. Fiecare dintre ei a avut de infruntat respingerea si esecul intr-un anumt moment al vietii lor.

Stim cu totii ca in unele momente, iubirea de sine nu este cel mai familiar concept pentru o persoana care sufera de depresie. Nu este nici cel mai la indemana si nici cel care le face ziua mai frumoasa. Dar chiar daca acestea vor avea de purtat o lupta ale carei reguli doar ele le stiu cu adevarat, incercarea de a-i face fata nu este imposibila.

Resurse: www.psychcentral.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *