prospetimea
Interviuri

Interviul saptamanii:Intre dorinta copiilor si actiunea parintilor – importanta cursurilor de actorie in educatia copiilor

interviul-saptamanii-intre-dorinta-copiilor-si-actiunea-parintilor-importanta-cursurilor-de-actorie-in-educatia-copiilor

interviul saptamanii intre dorinta copiilor si actiunea parintilor importanta cursurilor de actorie in educatia copiilorDorinta copiilor poate fi cu usurinta neglijata daca nu este cu adevarat constientizata. Iata ca revenim cu un nou interviu despre importanta creativitatii in procesul de dezvoltare personala. De aceasta data, Doina Ionescu, trainer si owner al Scolii de Teatru Q-Feel, ne vorbeste despre felul in care participarea la cursuri de actorie inca din perioada copilariei contribuie la crearea unei perspective mai deschise si creative in fata vietii.

1. Cat de important este pentru un parinte sa inteleaga ca participarea copiilor lor la cursuri de actorie le poate imbunatati procesul de dezvoltare personala? Ati intalnit reticenta in randul adultilor fata de acest aspect?

Parintii sunt bombardati de sfaturi despre cum sa-si educe copiii. E firesc ca atunci cand trebuie sa aleaga cursul cel mai potrivit pentru copilul lor, sa ezite. Fiecare parinte isi doreste ce este mai bun pentru copilul lui. Si atunci cauta formatul de curs care sa raspunda celor mai importante necesitati: sa fie educativ, sa fie distractiv, sa-i imbunatateasca abilitatile copilului intr-o directie sau alta, sa le deschida orizontul prin jocuri pentru copii. Pentru noi este foarte important sa-i convingem pe parinti ca invatarea prin tehnici teatrale este o optiune excelenta de invatare activa, invatarea prin jocuri pentru copii.

2. Exista foarte multi tineri si adulti care isi blameaza parintii ca nu i-au inscris de mici la astfel de cursuri. Ce aptitudini dezvolta un copil atunci cand urmeaza cursurile de teatru si ce avantaje are fata de un copil care nu participa la cursuri?

Copiii au nevoi puternice sa-si exprime creativ gandurile, dorintele si sa-si lase frau liber imaginatiei. Un curs de actorie le ofera copiilor cel mai potrivit context pentru dezvoltarea increderii de sine si in cei din jur. Vorbim despre exprimarea unui potential de creativitate, care poate fi explorat prin tehnicile artei teatrale, nu neaparat de diferente intre cei care urmeaza sau nu un curs de actorie. Copiii care vin la cursuri isi depasesc mult mai usor timiditatea, invata sa gandeasca si sa actioneze pe cont propriu, isi exprima liber personalitatea prin interactiunea cu ceilalti copii si in relatiile cu adultii.

3. Ce poate invata in mod concret un copil atunci cand urmeaza cursurile de teatru?

Iata cateva dintre beneficiile pe care le poate obtine un copil, dupa finalizarea cursului de actorie Q-Feel:

  •  Intra intr-un mediu nou
  • Isi imbogateste creativitatea prin joc, in timp ce socializeaza cu alti copii
  • Invata sa decida si sa actioneze singur, sa devina sigur pe gandurile si deciziile lui
  • Reuseste sa inteleaga si sa isi controleze emotiile
  • Scapa de teama de a vorbi/de a-si impune punctul de vedere prin castigul de incredere in sine
  • Invata sa actioneze pe cont propriu, dar si cu sprijinul grupului si al profesorului
  • Isi imbogateste abilitatile de expresie intr-o atmosfera de joaca, degajata
  • Construieste impreuna cu ceilalti copii personaje (cu trairi, ganduri, emotii adevarate)
  • Pregateste alaturi de copiii din grupa un spectacol de teatru si invata sa fie organizat prin faptul ca are un tel foarte bine definit
  • Invata ca este in regula sa greseasca
  • Transmite propriul mesaj
  • Lasa imaginatia sa lucreze si isi dezvolta caracterul, personalitatea
  • Pentru copilul foarte energic – invata sa acorde atentie, sa se concentreze/sa fie atent la situatiile din jurul lui
  • Isi dezvolta memoria (foarte buna la copii, fata de adulti)
  • Se joaca si invata in acelasi timp

4. Care a fost varsta cea mai mica pe care a avut-o un cursant si cum s-a descurcat acesta?

Varsta minima pe care trebuie sa o aiba un copil care se inscrie la cursul nostru este de 7 ani. De obicei aceasta este varsta de la care se pot dezvolta legaturi la nivelul grupului, legaturi care presupun lucrul in echipa, dar si concentrare pe personalitatea fiecaruia. Am lucrat si cu copii mai mici, dar abordarea este diferita, ne concentram mai mult pe joaca si pe dezvoltarea atentiei. Desi avem o limita de varsta – 7 ani, suntem deschisi sa lucram si cu copii mai mici, insa in grupe foarte apropiate de varsta.

5. Ca trainer, care este abordarea pe care o aveti fata de un copil in timpul cursului in comparatie cu raportarea fata de un adult? Este mai usor sau mai greu?

Abordarea este diferita, fireste. Interesant este faptul ca atat copiii, precum si adultii vor sa se joace cat mai mult. 🙂 Nu se poate spune ca este mai usor sau mai greu sa lucrezi cu copii versus adulti. Abordarea noastra este aceeasi – ne straduim sa ramanem deschisi la ideile cursantilor si sa gasim calea cea mai potrivita pentru a-i determina sa aiba mai multa incredere in fortele proprii. Restul vine de la sine, prin increderea si sustinerea pe care fiecare cursant o primeste din partea echipei. Apoi, la finalul cursului, cel mai important rezultat este recompensa din partea spectatorilor pentru spectacolul de teatru in care sunt implicati.

6. Cum reusiti sa controlati momentele in care copiii nu mai au rabdare sau va scapa de sub control (in cazul in care exista astfel de momente)?

Este adevarat, copiii isi pierd destul de repede rabdarea :), dar tocmai acest aspect ne face tuturor munca mai putin plictisitoare. Trebuie sa fim “prezenti” 100% din timpul pe care il petrecem la cursuri atat noi, trainerii, cat si cursantii. Acesta este unul dintre principiile dupa care ne ghidam si pe care il promovam: ascultare activa, atentie la cei din jur si participare “pe bune” la tot ceea ce se intampla in timpul cursului. Improvizatia este una dintre tehnicile artei teatrale, prin care ne exersam atentia pentru aici si acum.

7. In final, care este sfatul pe care il dati parintilor in legatura cu importanta participarii copilului la cursuri de actorie?

Cred ca primul lucru important este sa ne cunoastem :). Dragi parinti, va asteptam la sala impreuna cu copiii, sa ne vedeti in actiune, traineri si copii. De cate ori deschidem o grupa noua, prima sedinta este gratuita, tocmai pentru a le da cursantilor timp sa se decida daca un curs de actorie rezoneaza cu planurile lor de dezvoltare personala. Urmatoarea sedinta la cursurile pentru copii va avea loc pe data de 16 februarie, ora 12.30.

Pentru mai multe detalii va invitam sa accesati: www.cursuri-actorie.ro

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *