ce nu stiai despre incredere
Dezvoltare personala

Ce nu stiai despre incredere…

ce nu stiai despre incredere

ce nu stiai despre incredere

Cand vorbim despre incredere, suntem bombardati cu o serie de mesaje a caror autenticitate lasa de dorit.

Astfel, indemnul de a avea incredere in propriile puteri devine adesea atat de imperativ incat ne ofera impresia ca nu exista o alta solutie decat aceea de a ne conforma unui tipar prestabilit in care ne sunt incadrate trasaturile.

Putem numi oare un domeniu in care putem afirma ca nu avem nevoie de incredere? Nu numai ca reprezinta un aspect de bifat la locul de munca, dar avem nevoie de ea pretutindeni: cand trecem strada, cand ii spunem persoanei iubite ce simtim chiar si in fata propriei noastre persoane…

Cine ar fi crezut ca increderea in sine va deveni un concept atat de uzat precum o haina pe care o imbracam cu scopul de a ne indeplini visurile si o dezbracam pe masura ce acestea se indeplinesc? O dezbracam pentru a o inlocui cu alta, desigur…

In cele ce urmeaza, vom regasi o serie de studii care doboara multitudinea de mituri despre incredere si despre imperativul prezentei acesteia in viata noastra.

Cu 5 ani in urma, Societatea Americana de Psihologie a realizat o serie de studii pentru a observa daca intr-adevar increderea in sine este elementul de baza pentru a avea succes atat in viata personala, cat si in cea profesionala.

Iata cateva rezultate ,,dezamagitoare” despre conceptul pe care multi viseaza sa il detina:

  • Un grad ridicat de incredere in sine nu aduce note mai bune elevilor. De fapt, copiii cu o stima de sine ridicata au note mai bune, dar acest lucru se intampla deoarece luarea unor note mari le creste increderea in sine, nu invers. Mai mult decat atat, studentii pe care au fost realizate aceste cercetari si care au fost incurajati de profesorii lor au obtinut note mai mici decat studentii care au fost impinsi de profesorii lor sa se straduiasca. De asemenea, nici la joburi increderea nu ii ajuta pe adulti sa se descurce mai bine. Desigur, oamenii cu un grad mai ridicat de incredere in sine isi analizeaza mai bine performantele – chiar daca declara ca sunt mai inteligenti si mai atragatori – dar acest lucru nu arata nicio diferenta in calitatea muncii lor.
  • Oamenii cu incredere in sine cred ca fac o impresie mai buna, ca au prietenii mai durabile si ca au o viata romantica mai buna decat ceilalti, insa studiile nu le sprijina viziunile. De fapt, oamenii care se iubesc prea mult ii enerveaza deseori pe ceilalti prin atitudinea lor defensiva care arata ca ei detin adevarul. Increderea in sine nu arata cine va fi un lider mai bun, ci din contra, unele studii au demonstrat ca umilinta, mai mult decat increderea, este o cheie catre conturarea unui lider de succes.
  • A fost raspandita ideea ca o stima de sine scazuta poate fi cauza violentei, insa, in realitate, indivizii, grupurile si natiunile violente au o parere foarte buna despre ele. Acestea isi proiecteaza violenta asupra celor care nu le ofera respectul de care ei cred ca au nevoie.
  • Increderea in sine nu-i previne pe cei tineri de la a-i insela pe ceilalti sau de a experimenta drogurile si viata sexuala timpurie. Acestea pareau zone in care puteam afirma despre incredere ca aducea o serie de beneficii. De exemplu, oamenii cu grad ridicat de incredere sunt mai fericiti si mai putin deprimati decat ceilalti, dar tot nu putem dovedi ca stima de sine previne depresia si aduce fericire.
  • Stima de sine ridicata promoveaza initiativa. Oamenii care detin aceasta trasatura sunt mai predispusi sa vorbeasca intr-un grup, sa persiste atunci cand au de-a face cu esecul, sa reziste la presiune si sa faca fata conversatiilor cu necunoscutii.

Aspectul care duce la toate aceste probleme este reprezentat de un simt al sinelui neorganizat corespunzator. De exemplu, o incredere in sine excesiva regasita intr-un atacator provine din felul in care acea persoana se raporteaza la propriul sine. Este recunoscut faptul ca o stima de sine scazuta poate fi o cauza a violentei, dar, in realitate, indivizii violenti au o parere foarte buna despre ei insisi.

Poate ca toate aceste studii nu ar trebui sa ne puna pe ganduri, ci pur si simplu sa ne atentioneze ca increderea este un element stabil atata timp cat este autentic. Altfel, granita inspre ridicol sau fals poate fi foarte usor depasita.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. “Oamenii cu incredere in sine cred ca fac o impresie mai buna, ca au prietenii mai durabile si ca au o viata romantica mai buna decat ceilalti, insa studiile nu le sprijina viziunile” – cred ca studiile sunt efectuate pe un esantion mic (neinsemnat) sau sunt gresite. Increderea in propria persoana este importanta (vitala) pentru a avea directii clare in viata. Dimpotriva, lipsa increderii – ii face pe oameni sa stea “in dubii” si sa evite luarea deciziilor. Pana la urma – a avea incredere in sine inseamna si a lua decizii gresite atunci cand lipsa luarii unei decizii “trage in jos”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *