“Tango-ul este mai mult decat un dans. El ne poate invata multe despre modalitatea in care oamenii se dezvolta, atat individual, cat si in relatia cu ceilalti.”
Dezvoltare personala

Ce m-a invatat tango-ul despre relatii

 

ce-m-a-invatat-tango-ul-despre-relatii
ce m-a invatat tango-ul despre relatii

“Tango-ul este mai mult decat un dans. El ne poate invata multe despre modalitatea in care oamenii se dezvolta, atat individual, cat si in relatia cu ceilalti.”

Acesta este inceputul confesiunii profesoarei de dans Sasha Cagen. Articolul de fata ne indeamna sa intelegem la un nivel mai profund raportul dintre viata si tango, cat si gasirea, pierderea si apoi regasirea punctului de echilibru in evolutia noastra. Mai mult decat atat, tango-ul ne ajuta sa ne observam pe noi insine in relatia cu celalalt si ne reaminteste constant ca este necesar sa fim stapane pe noi insine pentru a reusi sa ne oferim celuilalt fie in dans, fie in viata. “M-am indragostit la prima vedere de tango in momentul in care calatoream in Columbia in 2010. M-am mutat in Buenos Aires in octombrie 2012 pentru a fi in contact cu locul in care a luat nastere acesta. Multi oameni calatoresc spre Buenos Aires pentru a dansa tango timp de patru sau cinci nopti pe saptamana. Insa la mijloc se ascunde ceva mai mult decat placerea danslui, care este oricum de nemasurat. Tango-ul te cuprinde si te ajuta sa faci cunostinta cu intimitatea, atat in relatia cu tine, cat si in relatia cu ceilalti. Tango-ul este o cautare personala, indiferent daca recunoastem asta sau nu. Alejandro Gee este profesor de tango. Lucrarea sa de absolvire in psihologie trata efectele tango-ului asupra starii noastre de dispozitie. El scria: “Postura unei persoane nu este doar o pozitie in care ar trebui sa stea sau sa danseze, ci o reflectie a acelei persoane. Modalitatea in care interactionam sau modalitatea in care il conducem pe celalalt sunt, de asemenea, oglindirea statutului nostru mental, emotional si social. De obicei, 10 minute petrecute la curs te vor ajuta sa afli mai multe despre caracterul persoanei sau despre relatia unui cuplu decat daca ai comunica cu acestia. Tocmai de aceea, tango-ul are capacitatea de a vindeca probleme pe care nici macar nu le constientizam. In momentul in care reglam fizicul, mintea si emotiile vor fi si ele vindecate. Sau poate ca va fi nevoie sa ne vindecam mintea si emotiile pentru a ne imbunatati capacitatea de a dansa.”

Cautarea echilibrului in propria persoana

Una dintre cele mai puternice cautari in tango este capacitatea de a fi “pe axa orizonatala” sau “eje”, cum spun spaniolii. In dans, acest lucru inseamna sa folosesti energia podelei pentru a-ti gasi propriul echilibru al corpului, indiferent de ceea ce faci; tu iti controlezi propria miscare. Tango-ul este paradoxal. Frumusetea paradoxala a tango-ului este ca se refera la doi oameni care se inclina unul in fata celuilalt, care sunt absolut conectati si care schimba energia prin intermediul unei imbratisari, piept la piept (abrazo), insa fiecare dintre ei trebuie sa fie atat de stapan pe axa sa orizontala incat sa nu se prabuseasca daca cealalta persoana va pleca. In momentul in care tu si partenerul tau sunteti conectati atat la corpul celuilalt, cat si la propriul corp, atunci se instaleaza magia.

Femeia care isi cauta axa este o metafora foarte puternica.

Femeia se defineste in mod traditional prin relatia cu ceilalti (si in tango este la fel) indiferent ca este mama, iubita sau prietena. Valoarea ei se defineste prin intermediul celuilalt. In momentul in care esti constient de axa ta, stii ca esti in regula si pe cont propriu. Pentru mine, sa-mi simt axa, acea aliniere a corpului meu, sa ma simt stabila, independenta si conectata este o adevarata revelatie. Am simtit ca cerul s-a deschis. M-am simtit puternica si calma, conectata si independenta.

Tango –ul calea catre o relatie sanatoasa

Tango -ul isi are radacinile intr-o perioada in care femeia nu era egala cu barbatul. Tocmai de aceea el este metafora unei relatii sanatoase. Dansul in sine aduce la un loc masculinitatea si feminitatea intr-o modalitate in care fiecare isi recunoaste radacinile pentru a-l putea recunoaste si pe celalalt. Pentru a crea un dans – sau o relatie in care ambii parteneri sa fie constienti – fiecare trebuie sa fie stapan pe el insusi. Pasiunea si conexiunea cu celalalt depind de conexiunea pe care o avem cu noi insine. O profesoara de tango, Luciana Rial Baumgartner, m-a invatat cum sa ma intorc rapid spre ea in pasi de dans. Este nevoie sa existe tensiunea necesara intre doua persoane pentru a genera conexiunea lor. Tensiunea este creata deoarece fiecare persoana trebuie sa se conecteze atat la celalat, cat si la ea insasi in momentul in care danseaza. Iar aceasta tensiune creaza o emotie foarte puternica. Luciana a spus: “Pentru inceput, trebuie sa dansezi pentru tine.” In momentul in care esti neglijent, dinamica se poate pierde, iar o persoana poate pune presiune asupra celeilalte. Luciana a comparat dinamica dansului cu dinamica relationala. In momentul in care suntem neglijenti in relatiile noastre, conexiunea cu celalalt are de suferit. Atunci cand suntem singuri, ne pierdem axa deoarece credem ca trebuie sa ne schimbam pentru a atrage atentia cuiva sau credem ca ceva este in neregula cu noi sau cu vietile noastre din moment ce suntem singuri. Iar atunci cand suntem intr-o relatie, ne pierdem axa in momentul in care ne oprim din lucrurile care ne fac placere. Schimbam ceea ce suntem pentru a fi pe plac celuilalt: lui ii place golful, deci si mie trebuie sa imi placa golful si asa mai departe. Devenim neglijenti cu noi insine si lasam relatia sa ne determine respectul de sine. Apoi intervine teama ca vom fi singuri si simtim ca nu suntem in stare sa fim singuri. Multi dintre noi si-au pierdut axa in momentul in care au intrat intr-o relatie. Aceasta este modalitatea prin care ne reintoarcem la noi insine – prin a ne pierde. Asa ca ceea ce trebuie sa facem este sa ne stabilim tipare mai sanatoase in relatia cu partenerul nostru. Regasirea axei este un proces complex. Repeta. Repeta. Repeta. Studierea tango-ului, gasirea si pierderea constanta a axei mele ma determina sa vad in tango o metafora a relatiei cu propriul corp. Si ma mai determina sa-mi amintesc ca asa cum imi pierd axa in tango, asa o pierd si in relatiile mele si tot asa o recastig. In dans, ca si in viata, nu iti gasesti echilibrul o data si ramai perfect aliniat (poate doar daca esti dansator profesionist cu o postura perfecta). Il gasesti, il pierzi, dupa care il regasesti in corpul tau.

Dansul si evenimentele vietii reprezinta doua procese ale invatarii de a-ti mentine echilibrul de-a lungul timpului.

La inceput, il pierzi. Apoi realizezi ca l-ai pierdut. Apoi o iei de la capat. Asa actionam si in viata de zi cu zi pe masura ce ne pierdem echilibrul si il recastigam. Intrebarea este daca ne dam seama de acest lucru si cat de repede dureaza reintoarcerea catre noi insine.

Sursa: www.consciousdancer.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *