metoda constelatiilor familiale
Dezvoltare personala

Cat de conectati suntem unii cu altii: metoda constelatiilor familiale

cat-de-conectati-suntem-unii-cu-altii-metoda-constelatiilor-familiale

cat de conectati suntem unii cu altii metoda constelatiilor familiale

Metoda constelatiilor familiale este o metoda care semnalizeaza un adevar pe care il simtim, de obicei, si in viata noastra de zi cu zi.

Este vorba de paradigma pe care incepem sa o percepem cu totii ca fiind general valabila: aceea a interconexiunii umane, dincolo de spatiu si timp. Poate de aceea aceasta munca are un impact atat puternic asupra oamenilor care participa la un grup de constelatii familiale.

Este un fapt verificat de nenumarati specialist si de si mai multi participanti: efectul acestei munci poate fi incredibil. Trebuie sa recunoastem insa ca nu stim exact cum si de ce au constelatiile acest efect.

O posibila explicatie a acestui proces este aceea ca noi purtam in interiorul nostru imagini ale familiei din care provenim.

Aceste imagini sunt inaccesibile constientului in viata de zi cu zi, insa pot fi revelate cu ajutorul metodei constelatiilor, fiind aduse la viata cu ajutorul celor prezenti in grup, numiti si reprezentanti. Sentimentele noastre cele mai ascunse sunt aduse astfel la suprafata si pot fi vazute de la distanta. Devine astfel clar ca multe din problemele care pareau a fi esecuri personale isi pot avea originea in sistemul de familie.

Constelatiile familiale ne demonstreaza faptul ca atitudinea fata de viata reflecta, de fapt, atitudinea pe care o avem fata de parintii nostri. Daca o persoana este de acord cu ceea ce a primit de la parintii sai si primeste cu recunostinta si cele bune si cele rele, atunci acea persoana spune “Da” vietii si intregii lumi, asa cum este ea – nu asa cum am vrea sa fie sau cum am visa sa fie, ci asa cum este.

Cu ajutorul acestei metode, ne putem oferi ocazia de a pune in afara noastra, cu ajutorul celor prezenti in grup conflicte, drame si situatii interioare dureroase. De exemplu, putem alege o femeie care sa o reprezinte pe mama, un barbat care sa il reprezinte pe tata si pe cineva care sa ne reprezinte pe noi insine. Aceste persoane sunt plasate in spatiul disponibil. Persoana care isi lucreaza constelatia face asta in acord cu ceea ce simte pe moment si nu in acord cu vreun plan prestabilit.

Intr-o constelatie, avem libertatea sa reprezentam orice tip de grup intr-o constelatie, orice sistem social sau orice relatie, de orice tip. Putem reprezenta atat oameni cat si unitati sociale sau elemente abstracte (departamente dintr-o firma, natiuni, religii, boli, dogme religioase, idei).

Reprezentantii nu primesc informatii despre oamenii sau elementele pe care ii/le reprezinta. Au doar o idee legata de pozitia lor in familie (mama, tata, copil) iar, in unele cazuri, sunt constienti de fapte importante care s-au intamplat si au fost expuse initial de persoana care isi lucreaza constelatia personala (decese in familie, adoptii, etc).

In unele cazuri, terapeutul nu doreste sa se furnizeze prea multe informatii, pentru a proteja sfera personala a clientului sau pentru a exclude posibilitatea interpretarilor oferite de reprezentant. In general insa, reprezentantii stiu pe cine si ce reprezinta; asta e tot ceea ce e nevoie sa stim si uneori este esential sa stim doar atat, pentru ca reprezentantul sa nu fie avertizat din start asupra unor caracteristici personale ale persoanei reprezentate.

In acest fel, reprezentantul mentine un fel de inocenta si isi poate permite sa isi exprime sentimentele asa cum apar ele, in mod natural. Ceea ce se cere de la reprezentant este sa priveasca in interiorul sau, pentru a lasa sentimentele sa iasa la suprafata. Forte important: in timpul constelatiilor, nu se joaca niciun rol.

Nu este vorba despre cum este interpetat un rol de catre reprezentanti, ci despre a ne exprima, ca reprezentanti, sentimentele si perceptiile interioare. Pot fi perceptii fizice (cald, frig, slabiciune, tremurat, transpiratie), sentimente emotionale (tristete, disperare, afectiune, furie, bucurie, frica) sau stimuli de miscare (catre o anumita persoana, acceptare sau respingere, atac fizic, imbratisare).

In continuare, se pot aplica doua proceduri: fie reprezentantii sunt rugati sa descrie modul in care se simt, fie sunt incurajati sa se miste in acord cu orice impuls pe care il simt. In acest caz, este vorba despre absenta unei comunicari verbale, iar informatia este extrasa din miscarile reprezentantilor. Ambele proceduri au un numitor comun, respectiv acela ca reprezentantii reprezinta persoane complet straine, despre care nu stiu absolut nimic. Cu toate astea, constelatiile ofera o imagine clara a familiei si a incurcaturilor emotionale si arata calea catre o solutie pentru client.

Avem de-a face cu sentimente reale si perceptii care formeaza o imagine ce arata o realitate ascunsa. Cu alte cuvinte: reprezentantii simt la nivel emotional ceea ce simt strainii pe care ii reprezinta. Daca cineva reprezinta un bunic in constelatie, atunci sta in constelatie ca un bunic si exprima, din acea pozitie, ce simte. In anumite cazuri, chiar adopta postura bunicului sau anumite expresii faciale iar atunci cand vorbeste foloseste aceleasi fraze sau acelasi mod de a vorbi.

Pana acum nu a existat o explicatie satisfacatoare pentru acest fenomen. A fost demonstrat totusi, fara indoiala, ca metoda functioneaza indiferent cine conduce constelatia si indiferent cine reprezinta. Este un fapt confirmat nu numai de constelatorii care lucreaza cu aceasta metoda ci si de clientii care isi vad in mod constant oglindite in constelatii membri ai familiei, alaturi de inclinatii ale lor, de modele comportamentale si de emotii.

Intr-o serie de experimente, Peter Schlotter a dovedit stiintific ca reprezentanti total diferiti, atunci cand reprezinta aceeasi persoana, furnizeaza acelasi feedback legat de ceea ce simt.

Schlotter a pus in scena aceeasi constelatie in camera diferite. A asezat reprezentanti, in anumite cazuri punand diferiti oameni in acelasi loc sau in alte cazuri aceeasi oameni in diferite locuri. Folosind un total de 130 reprezentanti, a pus in scena 2700 constelatii. Rezultatul: Foarte semnificativ a fost faptul ca propozitiile spuse de reprezentanti au fost intr-un grad uimitor identice, indiferent de sex, varsta sau nivel social. Iata o declaratie de-a lui dupa experiment:

“Ceea ce m-a fascinat cel mai mult a fost acuratetea cu care diferite tipuri de oameni au descris aceleasi emotii. Acest lucru are o semnificatie pe care de obicei o descoperim doar in cadrul stiintelor naturale.

Am pus in reprezentare o femeie pensionara de 66 de ani si o tanara de 16 ani intr-o constelatie organizationala si, desi ambele nu stiau nimic despre compania respectiva, au avut reactii si emotii similare.”

Faptul ca reprezentantii dintr-o constelatie sunt capabili sa experimenteze emotii si evenimente despre care nu stiu nimic este intr-adevar uimitor. Desi nu are loc o punere in tema constienta, reprezentantii sunt capabili sa arate foarte clar ceea ce se intampla intr-o familie sau ce sentimente anima sufletul unui strain.

Desigur, in incercarea de a intelege acest proces apar foarte multe semne de intrebare. Oare constelatia in sine, in care reprezentantii sunt prezenti, cauzeaza astfel de emotii si de sentimente? Reactioneaza ei de fapt la un fenomen spatial sau reactiile lor cu privire la o anumita familie sunt pur si simplu coincidente? Este vorba despre imaginea interioara a familiei, asa cum e ea vazuta de client? Felul in care sunt asezati reprezentantii reprezinta o reflectie autentica a familiei? Este reprezentantul bunicului capabil sa aiba perceptiile bunicului? Poate el reflecta statusul emotional al bunicului? Oare miscarile si declaratiile facute de reprezentanti sunt cu adevarat pertinente pentru evenimente care au avut loc cu adevarat?

Nu putem da un raspuns sigur la toate aceste intrebari, insa putem avansa o teorie din ce in ce mai acceptata atat in randul oamenilor de stiinta cat si in randul oamenilor obisnuiti: se pare ca facem parte dintr-o forma de constiinta colectiva care merge dincolo de experienta noastra personala si dincolo de informatiile invatate in mod direct. Exista intre noi o putere care ne conecteaza. Informatiile la care au acces reprezentantii din constelatii nu sunt in ei ci mai degraba in jurul lor, sau intre ei si persoana pe care o reprezinta.

Asadar, constelatiile familiale ne pun fata in fata cu recunoasterea faptului ca aceasta “cunoastere” este ceva ce nu exista doar in mintea noastra.

Ea exista intre noi, ne conecteaza si ne inconjoara in mod constant. Nu este ceva ce posedam ci mai degraba ceva la care putem participa si la care putem fi conectati. Ne putem imagina aceasta cunoastere care ne inconjoara sub forma unor vibratii, similare valurilor sau undelor TV sau radio. In stiinta, aceste oscilatii se numesc campuri, o metafora folositoare care ne ajuta sa ne imaginam campurile cunoasterii care ne inconjoara. Identice cu aceste campuri cunoscute in stiintele naturale, exista campuri de cunoastere care ne inconjoara si care poseda memoria eterna a tot ceea ce a existat vreodata.

Procesul constelatiilor ne arata ca aceasta cunoastere poate fi stocata, insa observatiile au sugerat ca transferul si transmiterea acestor informatii devine mult mai clara daca este tratata cu respect si luata in serios si daca suntem capabili sa lasam deoparte prejudecatile si dorintele noastre.

Interesant este si teoria biologului si filosofului Rupert Sheldrake referitoare la campuri morfogenetice, care ne demonstreaza ca formele naturale sunt construite in natura pe baza memoriei si a repetitiei. Natura stie ce functioneaza si repeta acel lucru.

Intr-o anumita situatie, memoria naturii este activata; in acest fel experienta devine un tipar iar tiparele devin forme prestabilite. Sheldrake explica astfel obiceiurile migratoare mostenite de pasarile care zboara de pe un continent pe altul sau diviziunea celulelor initial identice dintr-un embrion, care apoi se transforma in parti diferite de corp, precum un deget sau o mana. Aceste amintiri au fost stocate intr-un camp de memorie bazat pe repetitie, acelasi camp care ne sta la dispozitie atunci cand lucram cu metoda constelatiilor familiale.

Partea frumoasa este ca acest camp este prezent chiar aici si acum, in camera in care ne aflam si in viata noastra. Nu suntem constienti de el insa decat din cand in cand, cand suntem pusi in fata unor coincidente sau sincronicitati uimitoare, carora nu le putem gasi explicatii logice.

Si mai devenim constienti de el atunci cand ne adunam in astfel de grupuri al caror scop este sa ne aducem aminte cat de conectati suntem de fapt unii cu altii, dincolo de spatiu si timp.
Pentru mai multe detalii despre constelatii familiale, va recomand acest articol: workshop de  constelatii familiale.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *