Oare ne-am fi putut imagina vreodata ca putem afla lucruri interesante despre noi insine prin intermediul emotiilor noastre mai putin placute?
Dezvoltare personala

5 lucruri interesante despre vinovatie

5-lucruri-interesante-despre-vinovatie

5 lucruri interesante despre vinovatie

Oare ne-am fi putut imagina vreodata ca putem afla lucruri interesante despre noi insine prin intermediul emotiilor noastre mai putin placute?

Daca nu ati crezut vreodata ca vinovatia ne poate fi un adevarat invatator in a noastra dezvoltare personala, va invitam sa aflati 5 lucruri pe care le putem afla prin intermediul acesteia.

Multi dintre noi traim cu gandul ca sentimentul de vinovatie este unul firesc. In ciuda faptului ca experimentarea acestei stari ne ofera o oarecare familiaritate, vinovatia nu este nici pe departe sanatoasa sau productiva.

Iata 5 lucruri la care sa reflectam atunci cand ne mai simtim vinovati:

1. Vinovatia provine dintr-o zona plina de temeri a personalitatii noastre.

Actiunile pe care le regretam provin din frica ascunsa in personalitatea noastra. Asadar, este indicat sa urmarim teama si sa ne intrebam ce anume a determinat-o, astfel incat sa reusim sa definim starea de vinovatie pe care adesea nu o constientizam.

2. Vinovatia ne impiedica sa invatam din experientele noastre.

In momentele in care ne lasam acaparati de sentimentul deloc placut al vinovatiei, simturile noastre par sa fie impanzite si blocate astfel incat sa nu mai reusim sa privim cu obiectivitate intamplarile din viata noastra. Atata timp cat vom avea grija sa ne simtim vinovati in loc sa ne intrebam ce lectie se ascunde in spatele unor astfel de ganduri, nu vom reusi sa iesim dintr-o groapa in care cu siguranta ne vom adanci.

3. Vinovatia ne impiedica sa fim sinceri cu noi insine si cu cei din jurul nostru.

In momentul in care ne simtim vinovati chiar si atunci cand nu este cazul, tindem sa luam asupra noastra mai mult decat ar trebui si riscam sa trecem pe nesimtite intr-o extrema nedorita. Poate ca ar fi indicat sa cautam metode prin intermediul carora sa discernem intre situatiile de viata care ar trebui sa ne straneasca vinovatia si cele in care ne asumam mai mult decat este necesar. O astfel de atitudine ne va determina sa facem alegeri sanatoase in ceea ce ne priveste.

4. Relatia dintre vinovatie si iertare ne poate surpinde.

Vinovatia nu este altceva decat cautarea de a cere iertarea. La nivel inconstient, arata ca in cazul in care ne aratam vinovatia, ceilalti vor fi mai predispusi sa ne ofere iertarea lor. Insa, cu totii stim ca aceasta credinta nu face altceva decat sa ne accentueze durerea.

5. Nu putem oferi ceea ce se ascunde in sufletul nostru atata timp cat ne vom simti vinovati.

Poate ca in momentele in care am gresit, este indicat sa ne exprimam durerea si vinovatia, dupa care sa lasam lucrurile sa se aseze atat pentru noi, cat si pentru ceilalti. Atata timp cat vom trai in mintea noastra mai mult decat in realitate, nu vom reusi sa le impartasim celorlalti darurile care abia asteapta sa fie raspandite.

Voi ce parere aveti?

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *