Dezvoltare personala

10 lectii despre viata pe care nu ar trebui sa le invatam

10-lectii-despre-viata-pe-care-nu-ar-trebui-sa-le-invatam

10 lectii despre viata pe care nu ar trebui sa le invatam

Uneori acumulam despre viata o serie de credinte pe care le preluam prin intermediul parintilor, educatiei, societatii incat nu mai constientizam daca gandurile ne apartin noua sau doar le-am interiorizat fara a le verifica in niciun fel inainte.

Asadar, va prezentam in cele ce urmeaza 10 dintre aceste lectii, asteptand sa primim de la voi si alte credinte care credeti ca se incadreaza in aceste categorii:

1. Problemele nu sunt bune.

Inca din scoala generala, suntem obisnuiti sa rezolvam probleme la materii care ne displac, avand tendinta de a considera ca problemele reprezinta ceva negativ, iar interactiunea cu ele nu ne ofera o stare buna. Adevaratele probleme pastreaza in sine samanta propriilor solutii. Ai fost concediat? Poate este timpul sa te intrebi ce iti place sa faci cu adevarat si sa investesti timp in asta. Relatia ta a luat sfarsit? Poate ca este timpul sa inveti mai multe despre iubire si despre a te oferi sau a primi. Poate daca nu am ramane intr-o gaura neagra a grijilor si am cauta lectia pe care o putem absorbi din problemele noastre, vom invata mai multe despre noi insine.

2. Este important sa fim mereu fericiti.

Rezolvarea unei probleme ne poate ajuta sa fim mai fericiti, insa nu este nevoie sa fim fericiti pentru a ne simti bine. Daca acest lucru suna nebunesc, putem incerca urmatorul lucru: Sa ne concentram pe ceva care ne face sa ne simtim groaznic. Iar apoi sa ne gandim: ,,Trebuie sa raman fericit!”. Stresant, nu-i asa? In schimb, am putea spune: ,,Este in regula daca raman trist atata timp cat simt sa raman trist.” Faptul ca ne oferim permisiunea de a ne simti asa cum ne simtim cu adevarat este baza unei stari echilibrate care ne va oferi mai multe invataturi despre viata decat daca am fi cu zambetul pe buze atunci cand sufletul ne-ar plange.

3. Trecutul meu m-a distrus.

Evenimentele dureroase raman sub forma de cicatrici, insa acestea se pot vindeca. Jill Blote Taylor este o neuroanatomista care in urma unui infarct si-a pierdut memoria si a descris acest eveniment drept “pierderea a 37 de ani de bagaj emotional”. Ea si-a reconstruit propriul creier, cu exceptia dramelor traite. S-a demonstrat ca toti putem face acest salt, fara a suferi. Cel mai mic lucru pe care il putem face in acest moment este de ajuns pentru a ne ajuta sa anulam un tipar comportamental al trecutului. De exemplu, sa luam o problema care ne ingrijoreaza (cum ar fi: ,,Ar trebui sa muncesc mai mult!”) si sa ne gandim la 3 motive pentru care aceasta credinta este gresita. Creierul nostru va incepe sa elibereze acest aspect.

4. A munci din greu duce la succes.

Atunci cand sunt copii, oamenii invata cel mai mult despre viata prin intermediul jocului. Baieteii care de mici puneau la cale tot felul de strategii pentru jocurile in care se implicau sunt barbatii care in viata reala reusesc sa gaseasca solutii pentru situatiile cu care se confrunta. Asadar, sa ne jucam asa cum o faceam in copilarie. Joaca poate fi calea de a ne rezolva problemele mai mult decat munca, insa depinde intotdeauna de situatie.

5. Succesul este opusul esecului.

Adevarul este ca atunci cand ne dorim sa renuntam la un obicei prost, cum ar fi fumatul, trecem prin etape precum incercarea, esecul si abia apoi invatarea. Studiile arata ca cei care se ingrijoreaza cu privire la greselile lor esueaza mult mai repede decat cei care sunt relaxati, chiar daca stiu ca au gresit. Asadar, sa nu uitam ca succesul este construit pe esec.

6. Conteaza ceea ce cred ceilalti despre noi.

,,Daca esuez, ceilalti vor avea o parere proasta despre mine.” Aceasta credinta cauzeaza disperare. Poate ar trebui sa ne intrebam daca ceilalti sunt chiar atat de importanti pe cat credem noi uneori. Si sa nu uitam totusi ca, in momentele de sinceritate fata de propria persoana, observam ca noi suntem singurii in fata carora raspundem pentru faptele noastre.

7. Deciziile noastre ar trebui luate prin prisma ratiunii.

Uneori, cele mai complexe probleme par a fi rezolvate prin a actiona pe baza instinctelor, la fel ca animalele. Sa ne gandim la o alegere pe care o avem de facut – de la a vedea un film la a alege casa pe care sa o cumparam. In loc sa notam plusurile si minusurile fiecarei decizii din punct de vedere mental, mai bine ne-am gandi care este raspunsul fizic la fiecare optiune. Putem fi atenti la tensiunea sau relaxarea pe care o simtim in corp atunci cand avem in vedere anumite decizii.

8. Fetele frumoase au parte de avantaje.

Desi se bucura de un tratament preferential in anumite scenarii, exista totusi un adevar dureros la mijloc: in timp ce toata lumea le priveste, nimeni nu le vede cu adevarat. Asa ca in loc sa ne plangem ca nu avem o talie perfecta, mai bine am privi imaginea de ansamblu si ne-am gandi ce putem evidentia.

9. Daca toate dorintele ni s-ar indeplini acum, viata ar fi perfecta.

Poate ca persoana care are ceea ce noi ne dorim se afla in acest moment intr-un centru de dezintoxicare. Asta deoarece viata este plina de suisuri si coborasuri, iar poate ca in acest moment cineva ravneste la ceea ce noi avem si neglijam. Orice viata care poate parea perfecta din exterior poate avea partile ei intunecate la fel ca medicamentele care, in ciuda efectelor lor vindecatoare, prezinta reactii adverse. Asadar, orice element din exterior de care depindem pentru a ne simti bine are puterea de a ne face sa simtim exact opusul. Si, poate ca multi dintre voi deja ati observat ca atunci cand nu ne mai agatam cu ardoare de o dorinta, acea dorinta chiar se indeplineste. Pentru a atrage lucrul pe care ni-l dorim, este nevoie sa avem starea pe care credem ca acel lucru ne-ar oferi-o. Bucuria este cheia.

10. Pierderea este groaznica.

Pierderile nu au efectul unui cataclism asa cum ne imaginam deseori, mai ales daca aceasta este curgerea naturala a sufletului. Este important sa ii eliberam pe ceilalti pentru ca fiecare sa isi continue drumul  mai putin impovarat.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *