invinge stresul in fiecare zi metode de relaxare
Tehnici de meditatie

Invinge stres-ul in fiecare zi: metode de relaxare

Stres-ul ne imbolnaveste, ne imbatraneste si reprezinta poate una dintre cele mai grave probleme din existenta omului modern.

Este de bon ton sa spui ca ai o rezistenta crescuta la stres, dar de fapt ar trebui sa te concentrezi pe metode de relaxare eficiente dupa o perioada stresanta.

Tineretea, un tonus energic si o stare de sanatate buna ne pot determina sa credem ca suntem rezistenti la strss, insa nimeni nu este imun la agitatie, aglomeratie, trafic, deadline-uri, sarcini numeroase si timp mereu compresat.

De la alimentatia incorecta pana la aerul viciat pe care il respiram in marile orase, de la grijile materiale pana la problemele sufletesti, toate acestea contribuie la cresterea sentimentului de anxietate si frustrare, la stres-ul care in anumite zile ne domina existenta.

Pentru ca viata agitata de zi cu zi sa nu-si lase amprenta asupra ta, obisnuieste-te ca dupa o zi de munca sa ai intotdeauna metode de relaxare pe care sa le pui in practica obligatoriu, astfel incat mintea si corpul tau sa se elibereze de problemele cotidiene.

Fiecare om poate avea propriile sale metode antistres. Daca sunt practicate corect, acestea combat stres-ul, anxietatea si depresia si pot afea efecte precum:

 • Scaderea tensiunii arteriale si reducerea ritmului cardiac;
 • Reducerea activitatii hormonilor de stress;
 • Oxigenarea eficienta a muschilor si tesuturilor;
 • Recapatarea concentrarii si a bunei dispozitii;
 • Lupta eficienta cu oboseala;
 • Mentinerea unei stari de sanatate bune;
 • Cresterea optimismului si a stimei de sine.

Printre metodele de relaxare cele mai uzuale, dar pe care nu ar trebui sa le ingnori niciodata si sa le combini dupa fiecare zi stresanta se numara:

 • Metode de relaxare a corpului: o baie cu saruri minerale, aromaterapie, masaj de relaxare;
 • Terapiile de dispozitie: practicarea dansului (chiar si acasa, ca forma de relaxare intre doua activitati), vizionarea unei comedii, jocurile;
 • Terapiile prin activitati: iesiri cu prietenii, plimbari in parc sau in natura, practicarea sportului, implicarea in actiuni de voluntariat si caritate;
 • Metode de relaxare prin arta: muzica, lecturi, teatru, filme, pictura, artizanat, atat prin asistarea la spectacole, expozitii sau evenimente de profil, cat si prin practicarea lor.

  Specialistii recomanda si terapii avansate de management al stres-ului, precum practicarea de yoga, diverse tehnici de meditatie; exista o serie de cursuri si de practici care combina exercitiul fizic cu cel mental si cu dimensiunea spirituala a individului.Nu in ultimul rand, intimitatea impartasita cu cei dragi, apropierea fizica si dialogul (nu neaparat pe temele care ne framanta si aduc stres-ul), sunt aducatoare de liniste si siguranta si nu ajuta in recapatarea echilibrului.Chiar daca nu practicati in mod activ tehnici de meditatie sau nu frecventati cursuri de yoga, nu trebuie sa lasati sa treaca vreo zi fara sa faceti cel putin una dintre activitatile terapeutice pe care le puteti derula acasa.

  Terapiile antistress sunt similare hranei de care avem nevoie in fiecare zi si care ne ajuta sa ne pastram echilibrul mental, energia fizica si sa functionam normal in societate.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

 1. Buna!Tare,interesant si eficace.Felicitari si tineti-o tot asaaaa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *