Relatii

Cauza nefericirii

Cauza nefericirii - aimee.ro resurse pentru dezvoltare personala si evolutie spirituala
Ai vreun lucru sau vreo situatie in viata ta care te irita si nu-ti da pace? Poate vreun sef prea pretentios, un coleg caruia nu-i pasa de tine, sau un copil prea zgomotos? Sau poate te deranjeaza lipsa de bun simt a oamenilor, cresterea criminalitatii sau apatia tinerilor?

 Ai auzit vreodata ca fericirea nu este cauzata de ceea ce ni se intampla, ci de cum interpretam ceea ce ni se intampla? Probabil ca da. In ultimii ani, foarte multa lume este de acord cu aceasta idee. Ideea e insa veche. Chiar si Epictet sublinia ca : “Oamenii nu sunt nefericiti din cauza unor lucruri, ci din cauza perspectivei asupra acelor lucruri. “

Adevarata cauza a nefericirii tale este tentatia ta permanenta de a blama evenimentele si pe ceilalti. Tactica aceasta de auto-aparare are efecte nocive in cele din urma. Numai dupa ce ne acceptam responsabilitatea incepem sa analizam cauzele comportamentului nostru si sa cautam cai de a-l imbunatati si de a ne dezvolta personal.

Si totusi de ce ne plangem atat de des si auzim in jurul nostru oameni plangandu-se? Pentru ca, de cele mai multe ori, nu reusim sa aplicam ceea ce invatam. Johann Wolfgang Von Goethe spunea: “ Nu e suficient sa stii. Trebuie sa aplici. Nu e suficient sa vrei, trebuie sa faci.” Un alt motiv pentru care continuam sa fim nefericiti este puterea obisnuintei. Vestea buna este insa ca putem sparge tiparele obisnuintei si sa incepem sa fim fericiti, prin aplicarea unor principii elementare de dezvoltare personala.

Ce putem face concret? Dezvoltarea personala este una din solutii.

1. Sa ne repetam zilnic: “Oamenii si evenimentele nu ma pot supara. Eu aleg daca ma supar sau nu. “
2. Sa devenim constienti de tendinta de a blama evenimentele si alte persoane pentru propria nemultumire.
Sa avem la noi un carnetel in care sa ne notam exemple de blamare a circumstantelor sau a celorlalti.
3. Sa ne gandim pe parcursul zilei la greselile pe care le-am facut si sa incercam sa ne asumam responsabilitatea asupra situatiilor respective.

Exemplu

“Cand m-am suit in autobuz in drum spre munca, m-am uitat dupa un scaun gol. M-am indreptat spre o persoana care statea pe un loc, si isi tinea geanta pe celalat. Chiar daca am stat in picioare langa el, tot nu si-a mutat geanta. Chiar m-a infuriat. “

Primul pas este sa facem sa situatia sa sune mai aproape de adevar. In loc sa spunem: ‘ M-a infuriat”, putem sa spunem : “ Am ales sa ma supar cand am vazut ca el nu-si muta geanta.” Acum responsabilitatea ne apartine.
Ai putea gandi: “Omul acela nu are respect fata de ceilalti,. Ma deranjeaza cand intalnesc astfel de oameni.” Asta este un semn ca trebuie sa te schimbi. Daca alegi sa te superi de fiecare data cand ceilalti nu se comporta cum crezi tu ca ar trebui, te autocondamni la nefericire. In fiecare zi vei intalni situatii contrare cu ceea ce crezi tu. De aceea, vei fi nefericit in fiecare zi in care nu intelegi ce poate insemna gandirea pozitiva.

Incepe prin a intelege ca totul se intampla cu un motiv. Orice disconfort pe care il experimentam este o oportunitate de a creste. Putem sa facem urmatorii pasi:

1. Putem sa ne abtinem de la a judeca. De ce sa-l judecam pe acel om ca fiind nepoliticos? Poate ca era atat de absorbit de gandurile lui, incat nici nu ti-a observat prezenta acolo.
2. Putem incepe sa acceptam. In momentul in care invatam sa acceptam lucrurile asa cum sunt, incepem sa experimentam linistea sufleteasca.
3. Putem practica rabdarea. Poate ca in cele din urma se va ridica de pe scaun. Pe de alta parte, a sta in picioare face bine pentru sanatate.
4. Putem incepe sa practicam asertivitatea: fara a ne infuria, putem spune politicos: “Scuzati-ma, dar as vrea sa stau jos.”

Este simplu! E doar o alegere pe care trebuie sa o facem. Alegem fericire si relatii de calitate sau critica, condamnare si lipsa de incredere?

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *