Descoperiri

Traieste-ti viata avand capul in nori!

Astazi vom redescoperi frumusetea lucrurilor simple care, prin firescul lor, au ajuns sa fie cu usurinta neglijate.

Gavin Pretor-Pinney ne indeamna sa privim in sus si sa mai dam o sansa naturii sa ne inspire printr-un element pe care unii dintre noi nu il observam, iar altii il ocolim: norii.

“Norii. Ati observat cat de mult se plang oamenii in ceea ce-i priveste? Daca ne gandim putin la acest aspect, limba engleza a oferit o serie de asocieri negative acestui cuvant. Cineva care este debusolat sau deprimat se afla sub un nor. Atunci cand primim o veste proasta la magazin, imaginea cu care aceasta este asociata este cea a unui nor. Zilele acestea, am citit un articol despre procesarea computerelor pe Internet. “Un nor peste un alt nor” era titlul.

Se pare ca norii reprezinta metafora intristarii si a neplacerilor pentru multi oameni. Dar eu cred ca sunt superbi, voi ce credeti? Doar ca frumusetea lor este trecuta cu vederea deoarece sunt atat de omniprezenti incat lumea nu-i mai observa. Nu numai ca nu le observa frumusetea, dar nu observa nici macar norii cu exceptia momentelor cand stau in calea soarelui. Asa ca oamenii asociaza norii cu ceva care le sta in cale. Se gandesc la nori ca la acele piedici enervante, frustrante si se grabesc sa-si “goleasca mintea de nori”.

(Rasete).

In schimb, atunci cand ceri parerea altor oameni despre nori, ei par sa nutreasca un gand duios fata de acestia. Este precum o nostalgie duioasa si ii determina sa se gandeasca la tineretea lor. Este cineva in aceasta sala care nu isi aminteste cum privea si gasea diferite forme in nori atunci cand era copil? Va amintiti, atunci cand erati maestrii ai visatului cu ochii deschisi…

Dramaturgul Greciei Antice, Aristofan, descrie norii ca ghizii calatorilor. Problema este ca in zilele noastre, adultii nu-si mai dau voie sa se piarda in jocurile imaginatiei, lucru care mi se pare un mare pacat. Cred ca putem face mai mult in aceasta privinta. Cred ca at trebui sa fim putin mai doritori in a privi catre soare si catre forma pe care norii o ofera si sa ne spunem: “Stai putin, acolo sunt doua pisici care danseaza salsa!”

(Rasete) (Aplauze).

Sau sa vedem norul acela mare, alb si pufos de acolo asezat deasupra mall-ului si sa ne intrebam daca nu cumva Omul de Zapada vrea sa jefuiasca o banca.

(Rasete).

Ei sunt precum varianta naturala a petelor de cerneala, pe care psihiatrii obisnuiau sa le arate pacientilor in anii ’60 si consider ca in cazul in care privim norii, putem economisi banii pe facturile date la psihiatru. Sa spunem ca sunteti indragostiti. Da? Priviti in sus si ce vedeti pe cer? Asa-i? Sau poate chiar opusul. Ati fost parasit de parteneri si oriunde va uitati, priviti cupluri care se saruta.

(Rasete).

Sau poate aveti o criza existentiala. Stiti, va ganditi la propria moarte. Si acolo, la orizont, se afla infioratoarea Moarte cu Secera.

(Rasete).

Sau poate ca vedeti o persoana care face topless la plaja.

(Rasete).

Ce pot insemna toate acestea? Ce pot insemna toate acestea? Haba n-am.

Dar singurul lucru pe care il stiu este acesta: conotatiile negative pe care norii le primesc sunt total nedrepte. Cred ca ar trebui sa ne revoltam si tocmai de aceea acum cativa ani am creat Societatea celor care apreciaza norii. In prezent, exista mii de membrii in aproape 100 de tari din lume. Si toate aceste fotografii pe care vi le arat au fost trimise de acesti membri. Iar societatea exista pentru a le aminti oamenilor ca norii nu reprezinta un element care sa ne strice dispozitia. Departe de acest gand. De fapt, ei sunt cele mai diverse, evocatoare si poetice aspecte ale naturii. Cred ca daca alegi sa traiesti cu capul in norii, reusesti sa-ti pastrezi picioarele pe pamant. Si vreau sa va arat de ce, cu ajutorul tipurilor mele preferate de nori.

Haideti sa incepem cu acesta. Este norul cirus si este compus in totalitate din cristale de gheata din cele mai de sus straturi ale troposferei, iar pe masura ce aceste cristale de gheata cad, trec prin diferite straturi cu diferite vanturi si incetinesc si grabesc miscarea, oferindu-le norilor acest aspect. Norii de acest tip au o actiune deosebita, insa noua ni se pare ca se misca gratios si incet, ca majoritatea norilor. Asadar, mesajul lor este sa incetinim, sa ne calmam. Este precum meditatia fiecarei zile.

Acestia sunt nori obisnuiti. Dar ce-ar fi sa va prezint si cativa rari, precum lenticularis, norul in forma de naveta extraterestra? Acesti nori se formeaza in regiunile muntoase. Atunci cand vantul bate, el apare si trece pe deasupra muntelui.

Mai rar decat acesta sunt norii sub forma dungilor cazatoare. Acestia apar atunci cand un strat este format din picaturi foarte reci de apa, incepand sa inghete in aceste regiuni, iar inghetul creaza o reactie in lant, lasand impresia unei meduze cataratoare.

Urmeaza norul Kelvin-Helmholtz. Nu este un nume prea elegant. Are nevoie de o rebranduire. Acesta arata ca o serie de valuri zgomotoase si este cauzat de anumite vanturi. Ok, acestia sunt mai rari decat norul cirus, dar nu sunt chiar atat de rari. Daca priviti in sus si sunteti atenti la cer, ii veti vedea mai devreme sau mai tarziu, poate nu exact asa cum vi i-am aratat, insa ii veti vedea. Norii sunt cea mai egalitara manifestare a naturii deoarece cu totii avem o fanatastica priveliste a cerului. Si toti acesti nori, acesti nori rari ne amintesc ca exoticul poate fi intalnit in fiecare zi. Nimic nu este mai hranitor si mai stimulant pentru minte decat sa fie surprinsa. Tocmai de aceea ne aflam cu totii aici la TED, nu-i asa? Dar acest lucru nu ne indeamna sa ne indepartam de necunoscut pentru a fi surprinsi. Tot ceea ce avem nevoie este sa pasim afara, sa fim atenti la tot ce este atat de comun si la indemana incat ceilalti nici nu observa.

Un nor pe care oamenii rar il rateaza este acesta: furtuna de nori cumulonimbus. Este cea care produce tunete, fulgere si grindina. Este o expresie a maiestriei arhitecturale a norilor. Sa fii acolo inseamna sa fii conectat cu ploaia si grindina, sa fii conectat cu atmosfera noastra. Inseamna sa ne reamintim ca suntem creaturi care traiesc in oceanul aerului. Noi nu traim sub cer, ci inauntrul lui. Si acea conexiune, acea conexiune interioara vine ca un antidot la tendinta de a creste prin a simti cu adevarat experienta vietii.

Dar norul care exprima cel mai bine faptul ca privitul norilor este mai valoros astazi ca niciodata este acest cumul de nori. Asa-i? Deoarece se formeaza intr-o zi insorita. Daca inchideti ochii si va ganditi la un nor, este probabil unul dintre acestia cel care va vine in minte. Ne reaminteste de natura fireasca si fara scop a admirarii norilor. Nu vei schimba lumea prin faptul ca te intinzi pe iarba si contempli cerul, nu-i asa? Este fara scop. Este o activitate care nu contine un scop, tocmai de aceea este atat de importanta.

Lumea digitala ne determina sa ne simtim mereu atat de ocupati…Atunci cand nu esti preocupat de nevoile de baza ale existentei tale, de a pune mancare pe masa si de a creste o familie, de a scrie scrisori de multumire, trebuie sa te certi cu a raspunde unui munte de emailuri, cu updatarea paginii de Facebook, iar privitul norilor legitimeaza non-actiunea.

(Rasete).

Si cateodata avem nevoie de asta.

(Aplauze).

Cateodata, avem nevoie de scuze pentru a nu face o anumita activitate. Avem nevoie sa ni se reaminteasca de aceste zeite ale atmosferei ca a incetini si a fi in prezent, a nu ne gandi la ce avem de facut sau la ce am facut, doar a fi aici, a ne lasa imaginatia deoparte de toate aceste lucruri este in regula pentru fiecare dintre noi, este in regula pentru noi si pentru felul in care ne simtim. Este in regula pentru ideile, creativitatea si pentru sufletul nostru.

Asadar, continuati sa priviti in sus si intotdeauna amintiti-va sa va traiti viata cu capul in nori.

Va multumesc foarte mult.

(Aplauze).”

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *