arta fiecarui momentv
Descoperiri

Arta fiecarui moment…

V-ati intrebat vreodata daca arta se poate regasi intr-un pahar de whiskey? Sau daca tot arta poate lua “forma” unor picaturi de ploaie? Si mai ales, ce vrea sa transmita acest tip de arta psihedelica?

Articolul de astazi prezinta o modalitate inedita de a imbina arta cu cele mai firesti fenomene stiintifice, totul vazut prin ochii fotografului elvetian Fabian Oefner.

“Se spune ca o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte, asa ca imi voi incepe discursul prin a ma opri din vorbit si prin a va arata cateva fotografii pe care le-am realizat recent.

Asadar, pana acum discursul meu are deja 6000 de cuvinte, asa ca simt ca ar trebui sa ma opresc aici.

(Rasete)

Pe de alta parte, este posibil sa va datorez niste explicatii despre imaginile pe care abia le-ati vazut. Ceea ce incerc sa fac ca fotograf si artist este sa creez o conexiune arta si stiinta. Fie ca este imaginea unei bule de sapun capturata intr-un singur moment, dupa cum puteti vedea in aceasta imagine, fie ca este un univers alcatuit din stropi de ulei de vopsea, fie ca sunt diferite lichide care se comporta intr-un anume fel, incerc intotdeauna sa creez o conexiune intre cele doua campuri.

Lucrul care ma intriga in acest sens este ca atat stiinta, cat si arta privesc in aceeasi directie: ele sunt un raspuns al lucrurilor care ne inconjoara. Si cu toate acestea, ele reactioneaza in modalitati diferite. Pe de o parte, daca analizam stiinta, aceasta are o perspectiva rationala asupra mediului inconjurator, in timp ce arta ofera o perspectiva emotionala asupra lumii. Ceea ce incerc este sa aduc ambele perspective atat in inima privitorului, cat si in creierului acestuia. Dati-mi voie sa va demonstrez acest lucru bazandu-ma pe 3 proiecte.

Primul are in vedere incercarea de a face sunetul vizbil. Dupa cum stiti deja, sunetul calatoreste sub forma de unde, asa ca in cazul in care aveti un reportofon, acesta nu face altceva decat sa inregistreze semnalul audio, sa-l transforme intr-o vibratie care mai apoi este transportata in aer si capturata de urechile noastre, transformandu-se din nou in semnal audio.

Asadar, eu ma intrebam cum pot face aceste sunete sa para vizibile. Asa ca am procedat in felul urmator: am luat un reportofon, am pus o folie mica de plastic deasupra acestuia si apoi am adaugat cateva cristale de dimensiuni foarte mici pe acesta. In momentul in care pornesc reportofonul, acest lucru determina cristalele sa se miste in sus si in jos.Iata rezultatul:

(Muzica: Teardrop de Massive Attack)

(Aplauze)

Va multumesc foarte mult. Sunt de acord, arata de-a dreptul uimitor.

Dar trebuie sa va spun o povestioara amuzanta despre aceasta arta. In timp ce faceam fotografii in Los Angeles, am avut parte de o arsura de la soare. Stiti bine ca in Los Angeles te poti alege cu o arsura pe orice plaja, insa eu am avut parte de aceasta in interior.

In momentul in care realizezi astfel de fotografii, ai nevoie de foarte multa lumina. In timp ce imi faceam treaba, am observat ca fata imi era rosie. Ceea ce a fost cu adevarat amuzant a fost faptul ca lumina batea doar pe partea dreapta, ceea ce inseamna ca doar partea dreapta a fetei mele era rosie, iar eu am aratat ca Fantoma de la Opera intreaga saptamana.

Dar mai bine sa trecem la un alt proiect care nu implica substante daunatoare. A auzit cineva de ferofluid (lichid magnetic)? A, se pare ca unii dintre voi ati auzit. Excelent. Oare ar trebui sa sar peste aceasta parte?

(Rasete)

Ferofluidul are un comportament foarte ciudat. Este un lichid care este complet negru si care are o constistenta uleioasa. De asemenea, are cateva particule de metal, ceea ce il face sa fie magnetic. Daca pun acest lichid intr-un camp magnetic, el isi va schimba aspectul.

Am si o demonstratie live pentru a va arata acest lucru. Ma voi folosi de o camera pentru a va arata acest suport, iar sub suportul pe care vi-l arat, se afla un magnet. Ceea ce voi face va fi sa adaug ferofluid peste magnet.

Haideti sa-l mutam putin la dreapta si poate sa-l focusam un pic mai bine. Excelent.

Dupa cum vedeti, ferofluidul a format ghimpi. Acest lucru este posibil datorita atractiei si respingerii particulelor individuale dinauntrul lichidului. Deja arata destul de interesant, dar dati-mi voie sa adaug si niste culori. Acestea sunt culori obisnuite cu care oricine poate picta. In momentul in care culorile se amesteca, ele nu interactioneaza cu ferofluidul. De asemenea, acesta inceraca sa-si mentina pozitia deasupra magnetului, creand aceste structuri superbe si aceste particule colorate din vopsea. Asadar, acesta a fost cel de-al doilea proiect.

Sa trecem acum la cel de-al treilea proiect, care implica bautura traditionala a Scotiei. (Rasete)

Aceste doua imagini au fost create folosind whiskey. Poate ca acum va intrebati: Cum a facut asta? Oare a baut jumatate de sticla de whiskey si a desenat pe hartie halucinatiile sale? Va asigur ca eram foarte constient in timp ce realizam aceste fotografii.

Asadar, whiskey contine 40% alcool, iar alcool-ul are cateva proprietati foarte interesante. Poate ca ati mai interactionat cu acestea si inainte. In momentul in care deschid o sticla de whiskey, moleculele de alcool se raspandesc in aer deoarece alcool este o substanta volatila. Pe de alta parte, alcoolul este o substanta inflamabila. Folosind aceste doua proprietati, am reusit sa creez imaginile pe care voi le vedeti aici.

Dati-mi voie sa va demonstez acest lucru chiar acum. Ceea ce am aici este un recipient gol din sticla. Nu are nimic inauntru. Acum o voi umple cu oxigen si whiskey. Si mai adaug. Acum asteptam cateva secunde pentru ca moleculele sa se raspandeasca in sticla. Si acum, sa-i dam foc.

(Rasete).

Aceasta este modalitatea in care stau lucrurile. Se intampla foarte repede si nu este deloc impresionant. As putea sa fac acest lucru inca o data, insa unii dintre voi puteti considera ca risipiesc whiskey-ul si ca mai degraba ar trebui sa-l beau.
Dar dati-mi voie sa va arat cum se vede acest experiment intr-o camera intunecata in slow motion. Ceea ce se intampla este ca flacara trece de la varful la capatul sticlei, arzand combinatia de molecule si alcool.

Asadar, imaginea pe care ati vazut-o reprezinta o flacara oprita in timp ce se plimba prin sticla, la 180 de grade. Aceasta este modalitatea in care imaginile prezentate sunt realizate.

(Aplauze)

Multumesc.

Asadar, v-am arata aceste proiecte si probabil ca va intrebati la ce sunt bune. Care este ideea din spatele lor? Este doar o risipa de whiskey? Este vorba doar despre niste materiale ciudate?

Aceste trei proiecte se bazeaza pe fenomene stiintifice simple cum ar fi magnetismul, sunetul undelor sau propritatile fizice ale unei substante.

Iar ceea ce incerc sa fac este sa folosesc aceste fenomene intr-o modalitate poetica si nemaivazuta, invitand receptorul sa faca o pauza si sa se gandeasca la frumusetea care il inconjoara.

Va multumesc foarte mult.

(Aplauze)”

articol tradus de pe http://www.ted.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *