5 mistere despre mintea umana
Descoperiri

5 mistere despre mintea umana

Mintea umana a fost subiectul cercetatorilor inca din cele mai vechi timpuri, iar incercarea de a-i deslusi misterele continua pana in prezent.

In cele ce urmeaza, va vom prezenta 5 mistere despre mintea umana insotite de posibilele explicatii pe care oamenii de stiinta au reusit sa le ofere pana in acest moment.

1. Rasul si influenta lui asupra creierului uman.

Rasul este unul dintre cele mai putin intelese comportamente ale omului. Oamenii de stiinta au descoperit ca in timpul unei partide copioase de ras, trei parti ale creierului se relaxeaza: o parte a gandirii care te ajuta sa pricepi gluma, o zona a miscarii care iti spune ca muschii tai sunt in miscare si o regiune emotionala care provoaca un sentiment ametitor.

2. Taramul vast al memoriei.

Unele experiente sunt greu de uitat, de exemplu primul sarut. Dar cum reuseste o persoana sa retina aceste filmulete personale? Folosind tehnica imaginilor, oamenii de stiinta deslusesc mencanismul responsabil pentru stocarea amintirilor. Ei au descoperit ca o parte din materia cenusie a creierului se comporta ca o cutie in care sunt depozitate amintirile. Insa aceasta parte a creierului nu se ocupa deloc cu discriminarile. Astfel, atat amintirile adevarate, cat si cele false activeaza regiuni asemenatoare ale creierului.

3. Zona de control sau ceasul biologic.

Ceasul biologic are rolul de a ajuta corpul sa-si urmeze un ritm propriu in 24 de ore. Cel mai evident aspect pe care acesta il mentioneaza este ciclul somn – trezire, insa ceasul biologic are un imact major asupra digestiei, temeperaturii corpului, tensiunii arteriale sau producerii de hormoni.

Cercetarile au relevat faptul ca intensitatea luminii poate “ajusta” ceasul biologic astfel incat sa fie produsa melatonina.

4. Sentimente – fantoma.

Este estimat faptul ca 80% dintre persoanele carora le-au fost amputate diferite membre experimenteaza senzatii de tipul caldurii, mancarimii, presiunii sau durerii care vin din zona piciorului/ bratului care lipseste. Oamenii care experimenteaza acest fenomen se simt de parca membrul care lipseste inca mai apartine corpului sau.

5. Vise placute!

Daca ar fi sa intrebam 10 oameni din ce sunt facute visele, probabil vom primi 10 raspunsuri diferite, iar acest lucru este posibil deoarece oamenii de stiinta inca nu au reusit sa desluseasca misterul de fata.

Exista o posibilitate: Visatul exerseaza creierul prin a stimula traficul dintre celulele creierului. O alta teorie este ca oamenii viseaza despre sarcini sau emotii pe care le-au neglijat pe timpul zilei si ca procesul ajuta la solidificarea gandurilor si amintirilor. In general, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca visatul apare in faza cea mai profunda a somnului, numita REM.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *