trauma-o-experienta-recurenta-in-constelatiile-familiale
Constelatii familiale si organizationale

Trauma – o experienta recurenta in constelatiile familiale

trauma-o-experienta-recurenta-in-constelatiile-familiale

trauma o experienta recurenta in constelatiile familiale

Chiar daca termenul “trauma” nu este intotdeauna intalnit in timpul unei sedinte de constelatii familiale, majoritea evenimentelor traite in viata noastra prezinta conotatii traumatizante.

In cazurile extreme, acestea apar in urma razboaielor, bolilor incurabile sau deceselor. Insa, din pacate, trauma este tot mai prezenta in vietile noastre prin apelul la violenta sau abuzuri. Inainte de a prezenta trauma din punct de vedere al constelatiilor familiale, va vom reliefa o serie de aspecte de care trebuie sa tinem cont in acest context.

Care sunt evenimentele care conduc la aparitia traumei?

• Accidentele si catastrofele: accidentele de masina, prabusirile de teren, cutremurele sau moartea provocata de razboi sau tortura

• Trauma traita de copii: dificultati la nastere, despartirea parintilor la o varsta frageda, abuzul

• Trauma secundara- traita de terapeuti care se pot simti coplesiti de ajutorul pe care il ofera victimelor

Care sunt factorii de care trebuie sa tinem cont in tratarea unui eveniment traumatizant?

• Experientele anterioare ale unei persoane legate de trauma: cu cat situatiile traumatizante din viata unei persoane sunt mai multe, cu atat aceasta se inchide la un nivel mai profund in interior

• Istoria unei familii: cei familiarizati cu munca de constelatii familiale stiu deja ca adesea copiii preiau traumele nerezolvate ale generatiilor anterioare

• Constitutia unei persoane: cei care sunt mai sensibili vor fi mai repede coplesiti de evenimentele din viata lor decat cei mai stapani pe ei insisi.

Trauma in constelatiile familiale

In constelatiile familiale, lucrul cu trauma poarta cu sine pericolul retrairii traumei. Oare poate o sedinta de constelatii familiale sa readuca emotiile pe care clientul le-a trait atunci cand s-a confruntat cu o anumita situatie?

Oare reprezentantii pot simti efectele acelor evenimente chiar daca nu au interactionat niciodata cu acestea?

Anngwyn St. Just, un specialist in rezolvarea traumei, a observat ca atat clientul, cat si reprezentantul intra in starea provocata de evenimentul traumatic fara ca facilitatorul sa bage de seama. Asadar, munca de constelatii familiale implica riscul retrairii traumei, ceea ce ii ofera o noua responsabilitate facilitatorului, aceea de a recunoaste asemenea stari.

Iata care ar fi aceste semne evidente:

  •  Paloarea brusca
  •  Incapacitatea unei persoane de a vorbi sau de a se misca
  •  Clientul sau reprezentantul priveste in gol, fara a fi prezent
  •  Pierderea completa a controlului

 

Respectarea limitelor problemei

Cateodata, experienta pe care clientul o traieste poate fi cu adevarat intensa.

Facilitatorul poate discuta ce aspecte vor fi evidentiate, dar este important ca dorintele clientului sa fie respectate.

Chiar si cele mai bune intentii nu ii ofera facilitatorului dreptul de a deschide subiecte carora clientul nu le poate face fata.

Pe parcursul constelatiei, reprezentantii sunt protejati de urmatoarele elemente pentru a nu interactiona cu evenimentele traumatice mai mult decat este cazul:

• Distanta.

In momentele in care sunt intalnite emotii foarte profunde, este posibil ca reprezentantul sa fie incapabil sa-i priveasca pe cei din jur. Tensiunea este prea mare, asa ca reprezentantul are nevoie de spatiu. Simplul fapt de a-i permite sa se indeparteze atat cat simte nevoia il poate ajuta sa se simta din nou in siguranta.

• Contactul.

Facilitatorii trebuie sa fie mereu in contact cu reprezentantii, in special atunci cand acestia se confrunta cu o situatie tensionata. Simpla intrebare: “Cum te simti?” creeaza o conexiune intre acestia si asigura reprezentantul ca situatia este sub control.

• Limbajul.

Povara unui reprezentant caruia ii este dificil sa articuleze evenimentele traumatizante pe care le-a trait este usurata de limbajul pe care acesta il poate adopta. De exemplu, un tata care a supravietuit razboiului poate incepe prin a spune: “A fost mai mult decat puteam duce.”

• Iesirea din rol.

Facilitatorul trebuie sa recunoasca momentul in care un reprezentant este in pericolul de a fi coplesit de emotiile sale. Cel dintai poate adresa intrebarea: “Poti face fata acestei situatii?”. Daca raspunsul nu este un “Da” categoric, reprezentantul trebuie sa fie eliberat de rol imediat, iar facilitatorul trebuie sa se asigure ca acesta a revenit in totalitate in prezent.

Contactul fizic.

De fiecare data cand reprezentantul este in pericolul de a fi coplesit de emotii, facilitatorul poate crea un contact fizic pentru a-l sustine. Asadar, evenimentele traumatice ocupa un rol pe care niciunul dintre cele trei personaje implicate nu ar trebui sa-l neglijeze.

Si chiar daca emotiile se pot dovedi adesea de o intensitate care tinde sa copleseasca, vindecarea incepe sa se instaleze incetul cu incetul in sufletele celor care isi permit sa se expuna in fata unor asemenea emotii.

Reurse: Systemic Solutions Bulletin Pentru a afla mai multe informatii, va asteptam la cursul nostru de constelatii familiale din Bucuresti sau la sedintele individuale de vindecare.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *