Constelatii familiale si organizationale

Dinamica relatiilor noastre din perspectiva constelatiilor familiale

dinamica-relatiilor-noastre-din-perspectiva-constelatiilor-familiale

dinamica relatiilor noastre din perspectiva constelatiilor familiale

Poate ca unul dintre rolurile constelatiilor familiale este de a ne ajuta sa devenim mai constienti de dinamica relatiilor din viata noastra.

Indiferent care este natura relatiilor noastre (parinte – copil; sot-sotie; nepot-bunica, etc), vom incerca sa abordam in acest articol o serie de aspecte care influenteaza dinamica relatiilor cu cei din jurul nostru.

Iata cateva din regulile de care ar trebui sa tinem cont:

• Sa relationam in mod egal: Nu incerca sa schimbi pe nimeni!

Atunci cand intram intr-o relatie, proiectam asupra celuilalt dorintele noastre. In momentul in care acest aspect este o prioritate, nevoia noastra are in vedere relatia cu unul din parintii nostri mai mult decat legatura cu partenerul nostru.

Daca nu vom rezolva acest lucru, nu vom reusi sa oferim ce-i mai bun din noi insine si nici nu vom reusi sa scoatem ce este mai bun din partenerul nostru de viata.

Un parteneriat autentic inseamna egalitate.

Fiecare persoana este acceptata pentru ceea ce este, fara a incerca sa-l schimbe pe celalalt. In momentul in care nu exista nicio presiune de a ne schimba, dezvoltarea relatiei se petrece de la sine, iar partenerii isi arata adevaratul potential.

• Primul venit, primul servit.

In orice familie, relatia dintre parinti va fi intotdeauna mai importanta decat celelalte. Aceasta a existat inainte ca celelalte sa apara. In momentul in care copiii trec pe primul loc, legatura dintre parinti slabeste, iar ei pot incepe sa se simta nesiguri.

Copiii se vor simti intotdeauna in siguranta in momentul in care relatia parintilor lor va fi una solida.

• Fiecarui parinte ii corespunde o zona de influenta.

Mamele ar trebui sa “cedeze” tatilor o parte mai mare din legatura cu fiii lor in timp ce tatii ar trebui sa-si orienteze fiicele catre mamele lor.

Acest lucru nu inseamna ca parintele de acelasi sex ar trebui sa fie iubit mai mult, ci dinamica relatiilor sugereaza ca aceasta este modalitatea in care legatura dintre parinti ramane puternica, iar copiii se pot maturiza avand un model de parteneriat.

Fiii mamelor si fiicele tatilor

Unul dintre pericolele oricarei relatii este ca entuziasmul acesteia se poate pierde o data cu trecerea timpului, iar resentimentele conectate cu raportul a da – a primi se dezechilibreaza. Astfel, tatii se pot intoarce la fiicele lor in timp ce mamele se pot indrepta catre fiii lor.

Iata cum se desfasoara dinamica relatiilor parinte-copil in acest sens: un barbat care ramane in zona de influenta a mamei sale va fi intotdeauna “fiul mamei”. El poate seduce o femeie, insa nu poate avea o relatie de egalitate cu sotia sa.

Acelasi lucru este valabil si in cazul unei femei care va fi mereu “fata tatalui”. Niciunul dintre acestia nu devine un partener puternic.

Ce pot face parintii pentru a-si elibera copiii?

Un parinte ar trebui sa-i spuna fiicei sau fiului sau urmatoarea afirmatie: “Atunci cand te privesc, o vad si pe mama ta/ il vad si pe tatal tau. Iti vad frumusetea, insa vad si frumusetea lui/ei.” In aceasta modalitate dinamica relatiilor este respectata, iar copiii se intorc la sfera de influenta care le ofera cea mai mare putere.

Sa dam voie baietilor sa devina barbati, iar fetelor sa devina femei

Orice baiat preia masculinitatea tatalui prin linia stramosilor sai, iar orice fata preia feminitatea mamei sale prin linia stramosilor sai, indiferent care este personalitatea acestora. Daca simtiti orice fel de rezistenta fata de aceasta idee, imaginati-va ca-i spuneti parintelui de acelasi sex:

“Draga mama, eu sunt o femeie asa cum si tu esti o femeie. Respect feminitatea pe care o preiau de la tine.”
“Draga tata, eu sunt un barbat asa cum si tu esti un barbat. Respect masculinitatea pe care o preiau de la tine.”

Resurse: “Family Constellations – a practical guide to uncovering the origins of family conflict” – Joy Manne, PhD

Daca doriti sa aflati mai multe despre metoda constelatiilor familiale, va asteptam la workshopurile noastre sau la sedintele individuale de constelatii familiale.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *