compasiune
Constelatii familiale si organizationale

Despre timp in ritualul samanic si in constelatiile familiale

despre-timp-in-ritualul-samanic-si-in-constelatiile-familiale

despre timp in ritualul samanic si in constelatiile familiale

In cartea “Imaginile sufletului – Constelatiile familiale si samanismul”, sunt prezentate doua metode terapeutice care desi in aparenta sunt de sine statatoare, prezinta o serie de aspecte comune.

In cele ce urmeaza, vom prezenta in paralel felul in care fiecare practica se raporteaza la elementul numit timp.

Poate ca primul lucru pe care atat samanismul cat si constelatiile familiale il aduc in prim plan este desprinderea de timpul liniar, ceea ce permite intrarea intr-o stare de transa.

Daca in samanism capacitatea de a intra in transa este destul de rapida si chiar previzibila prin insasi prezenta ritualului in sine (sunetul liniar al tobelor, cantecul samanului), in constelatiile familiale aceasta patrundere in atemporalitate este destul de subtila.

Granitele dintre trecut, prezent si viitor sunt dizolvate in ambele cazuri. Astfel, prezenta celor morti este posibila atat in ritualul samanic, cat si in lucrul sistemic, in cel din urma caz acest lucru realizandu-se prin intermediul unui reprezentant.

Un alt lucru pe care doresc sa il mentionez este faptul ca in momentul in care mintea este lasata deoparte, in momentul in care renunta la mecanismele sale de aparare, simturile noastre incep sa se deschisa mai mult, ceea ce permite ca vindecarea sa apara.

La urma urmei, starea de transa este in totalitate un proces personal care ii permite fiecaruia sa patrunda intr-o stare extinsa de constiinta in functie de cat de mult isi permite sa indeparteze vocile mintii.

Tocmai de aceea unii dintre noi au nevoie de liniste totala si poate chiar de o anumita atmosfera pentru a se putea desprinde de liniaritatea timpului in timp ce altii pot intra cu usurinta in starea de transa, chiar si pe fondul unor zgomote in jurul lor.

Poate cea mai intima experienta pe care o aduce atemporalitatea atat in samanism, cat si in constelatiile familiale este patrunderea intr-un spatiu mai profund al sufletului nostru.

Un principiu important in vindecarea samanica este acela ca experienta purificatoare ar trebui pastrata in suflet, nu in personalitate, la fel de bine cum in constelatii familiale, facilitatorul spune: “Sa nu vorbesti despre constelatie dupa ce se incheie.”

Crearea povestilor si a etichetarilor mintii nu ii permit sufletului sa interiorizeze in totalitate experienta vindecatoare traita.

“Pierderea simtului de timp liniar reprezinta una dintre caracteristicile transei, usoare sau profunde. Oamenii intra foarte usor in transa si, de obicei, este indusa de orice stimulare senzoriala ritmica prelungita.

Unii pot intra in transa stand in tren cu ochii inchisi si ascultand sunetul rotilor pe sine, altii in vreme ce danseaza la o petrecere cu muzica ritmata continua si lumini pulsatorii, altii chiar in timpul unui masaj bun.

Pe masura ce o persoana se relaxeaza si se expune la stimulare senzoriala ritmica pentru cateva minute, va intra treptat intr-o stare de transa usoara.

Intr-o transa, capacitatea de a masura timpul, care este destul de precisa in timpul vietii zilnice, e bruiata usor.

Dupa iesirea dintr-o transa, usoara sau profunda, cei mai multi oameni se declara surprinsi de cat de putin sau de mult timp a trecut.

Experienta atemporalitatii realizata in practicile samanice nu reprezinta doar lipsa capacităţii de a aprecia corect timpul; poate fi comparata cu senzatia de vigoare si de sanatate.

Pentru unii oameni, „sanatate” inseamna absenta bolii sau a disconfortului. In aceasta situatie, sanatatea este definita prin negatie.

Altii traiesc sanatatea ca pe o energie, o prezenta a vitalitatii si a puterii. In acelasi mod, cineva poate trai doar incapacitatea de a aprecia timpul liniar, o conditie care reprezinta un efect natural al transei.

Atentia poate fi antrenata sa se focalizeze din ce in ce mai intens si atunci atemporalitatea nu mai inseamna doar absenta timpului liniar, ci si o prezenta clara a altceva; ceva care este simtit ca bun, implinitor si bogat.”

Asadar, experimentarea atemporalitatii reprezinta un aspect important atat in ritualul samanic, cat si constelatiile familiale, permitandu-ne sa ne desprindem de imaginile pe care ni le cream prin intermediul mintii pentru a patrunde intr-un “aici si acum” atemporal si aspatial, reusind sa sfidam legile timpului si permitandu-ne sa ne conectam la o parte profunda ce se ascunde in noi insine.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *