constelatii familiale si sistemice
Constelatii familiale si organizationale

Puterea subconstientului in terapia de constelatii sistemice

 

puterea-subconstientului-in-terapia-de-constelatii-sistemice
puterea-subconstientului-in-terapia-de-constelatii-sistemice

In articolul de astazi, va vom prezenta o perspectiva noua prin care munca de constelatii sistemice interactioneaza cu o alta forma de terapie, mai precis cu Neuro-Imaginative Gestaling (N.I.G.).

Ce este Neuro-Imaginative Gestaling?

Pe langa metoda de constelatii sistemice, N.I.G. include si aspecte din Programarea Neuro-Lingvistica, din terapia orientata pe solutii, cat si componente ale terapiei corporale sau artistice.

Asadar, N.I.G. interactioneaza cu diferite forme de psihoterapie sistemica, abordand teme precum: descoperirea resurselor interioare, lucrul cu diferite parti ale personalitatii noastre, constientizarea unui scop in viata.

Cum integram N.I.G. intr-o constelatie familiala?

Intrebarea careia ii vom oferi un raspuns in randurile urmatoare este:

Cum folosim N.I.G. in munca de constelatii sistemice?

Lucrurile stau in felul urmator:

Terapeutul roaga clientul sa ia cate o foaie de hartie si sa deseneze o schita pentru fiecare membru al familiei sale. Clientul are dreptul de a se exprima liber atunci cand indeplineste aceasta actiune.

De exemplu, el poate folosi ce culori doreste sau poate desena forme abstracte.

Aceasta schita are rolul de a arata problema cu care clientul se confrunta in legatura cu un membru al familiei sale.

Apoi, aceste schite sunt pozitionate pe podea ca “ancore spatiale”.

Clientul le va aseza conform propriei perceptii despre relatiile prezentate.

Apoi clientul este indemnat sa se aseze pe acele desene si sa fie atent la senzatiile si emotiile pe care le traieste atunci cand interactioneaza cu imaginile respective.

De asemenea, el trebuie sa fie foarte atent la mesajele pe care corpul sau i le transmite.

In momentul in care sta in diferite pozitii si “priveste prin ochii celorlalti membri ai familiei sale”, clientul este capabil sa aiba o alta perspectiva asupra problemelor din sanul familiei sale, cat si asupra locului pe care el insusi il ocupa in familia sa.

Folosirea mainii non-dominante

Asa cum la un curs de constelatii sistemice alegem reprezentantii familiei noastre in mod inconstient, tot asa in momentul in care desenam acele schite, facem acest lucru cu mana non-dominanta.

Motivul pentru care actionam astfel consta in faptul ca nu mai suntem ghidati de un control constient ci, din contra, suntem mult mai deschisi la influentele inconstiente de care suntem stapaniti.

La fel de interesant este faptul ca atunci cand folosim mana non-dominanta, scriem sau desenam ca niste copii.

Folosirea desenelor si constelatiile familiale

Dupa cum am mentionat anterior, clientul se aseaza pe desenele facute de el si este atent la reactiile sale.

Atentia este orientata cu precadere pe reactiile fizice precum: schimbarea respiratiei, gesturi si expresii, tensiune musculara, nevoia de a se misca.

Din nou, corpul este un instrument important care ne ghideaza in acest demers de constelatii sistemice, inlaturand nevoia exagerata de a rationaliza diferite evenimente sau relatii.

Cateodata, reactiile corpului sunt atat de mici incat clientul nici macar nu este constient de ele.

Iata cateva exemple intalnite in constelatiile familiale: tinerea respiratiei pentru cateva secunde, o usoara transpiratie sau o usoara ridicare din umeri.

In astfel de cazuri, facilitatorul de constelatii sistemice ii poate atrage atentia asupra acestor gesturi pentru a-l ajuta sa devina constient de ele.

Meta-pozitia in constelatiile familiale

Pe langa aceste desene, putem folosi in constelatiile sistemice si o meta-pozitie – element preluat din NLP.

Aflat la o distanta de celelalte schite, clientul este rugat sa se intinda pe o foaie de hartie goala.

Aceasta pozitie il va ajuta sa fie un observator obiectiv.

De la distanta, clientul poate deveni detasat atunci cand se raporteaza la problemele cu care se confrunta familia sa.

Folosirea N.I.G. in sedintele individuale de constelatii sistemice

Folosirea schitelor intr-o constelatie familiala individuala ne ajuta sa intelegem legile arhaice pe care se bazeaza familia noastra.

Scopul este sa descoperim punctele principale ale situatiilor “incurcate” pe care le traim si sa ne indreptam spre o solutie.

De exemplu, putem integra o persoana care a fost exclusa din familia noastra prin adaugarea unui nou desen.

Indiferent daca ne referim la o sedinta individuala sau la un curs de constelatii sistemice, un rol cu adevarat important il constituie intuitia si experienta facilitatorului.

Doar acesta il va putea ghida pe client in drumul sau catre vindecare.

Asadar, si in acest articol ajungem la concluzia ca terapia de constelatii sistemice trebuie lasata sa se desfasoare conform propriei ordini.

Fie ca desenam cu mana non-dominanta cele mai dureroase caracteristici ale mamei noastre, fie ca aratam cu degetul spre omul care il va reprezenta pe fratele renegat, cu totii stim ca interactionam cu o ordine in fata careia nu ne putem opune.

Poate ca incercarea cu adevarat dificila este sa intelegem ca in spatele acestei DEZordini, in spatele radacinilor murdare care sunt infipte in propriul subconstient, se ascunde cel mai curat sentiment: o profunda si nemarginita iubire.

Daca doriti sa aflati mai multe despre metoda de constelatii familiale, va asteptam la workshopul nostru sau la sedintele individuale de constelatii familiale.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *