Astfel de scenarii se pot intalni in cadrul workshopurilor de constelatii familiale.
Constelatii familiale si organizationale

Constelatii familiale: Ceea ce nu cunoastem ne poate rani

 

constelatii-familiale-ceea-ce-nu-cunoastem-ne-poate-rani
constelatii familiale ceea ce nu cunoastem ne poate rani

Exista momente in viata noastra in care suntem raniti, insa nu cunoastem cauza profunda a acestor rani. Poate ca inauntrul nostru traim o adevarata trauma careia nu stim cum i-am putea da glas.

Poate ca interiorul nostru coace atat de puternic aceasta experienta incat nu stie cum ar putea cere ajutorul in exterior.

Astfel de scenarii se pot intalni in cadrul workshopurilor de constelatii familiale.

Un client stie ca se confrunta cu o problema sau cu o trauma, insa nu isi da seama unde ar putea gasi o rezolvare. Nu numai ca experimentam un eveniment neplacut, insa exista momente in care suntem insotiti de anxietatea ca nu intelegem cauza lucrurilor pe care le traim.

De asemenea, aceasta anxietate poate proveni din “incercarea fortata” a celor din jur de a ne determina sa ne continuam viata in urma acelui incident. Familia si prietenii pot crede ca este timpul “sa trecem peste”, ceea ce ne poate determina sa ne simtim singuri si neintelesi.

Instrainarea si teama pot lua nastere in contextul in care simtim ca nu putem vorbi cu nimeni despre simptomele pe care le traim.

Poate chiar credem ca nimeni nu ne crede si ca ceilalti considera ca am innebunit deoarece gandul nostru a ramas agatat in continuare de o persoana sau o intamplare din trecutul nostru.

Un alt lucru pe care trebuie sa-l mentionam atunci cand experimentam diferite traume este ca putem trage cu usurinta o serie de concluzii gresite.

Putem arunca totul pe seama copilariei, crezand ca am fost abuzati fizic, mental sau emotional, insa adevarul nu s-ar gasi aici.

Vindecarea traumelor este un proces atat de complex incat chiar si specialistii se pot confrunta cu diferite dificultati. Iar dezinformarea acestora poate duce la un grad si mai ridicat de anxietate si suferinta din partea clientului.

Realitatea unei persoane traumatizate

Cu totii am experimentat scenariul in care stim ca nu este de ajuns sa povestim, scenariul in care afirmatia “Ar fi trebuit sa fii acolo ca sa intelegi” este cea mai potrivita pentru a reusi sa empatizam cu durerea celuilalt.

Asa reactionam si in cazul traumelor. Cuvintele nu pot descrie ceea ce simte o persoana care a pierdut pe cineva drag, care a luptat cu intunericul razboiului sau care nu se poate ierta pentru numarul mare de avorturi facute.

Majoritatea persoanelor traumatizate simt ca se afla intr-un iad ce nu poate fi impartit cu cei din jur. Iata cateva afirmatii pe care le putem auzi de la o persoana care traieste o trauma:

“Imi este teama sa ma dau jos din pat dimineata.”
“Imi este teama sa ies din propria casa.”
“Imi este teama ca o sa mor curand.”
“Simt furia mea si a celor din jur chiar si atunci cand aceasta nu este prezenta.”
“Imi este teama de respingere si abandon.”
“Imi este teama de succes si de esec.”
“Am adesea dureri in piept.”
“Ma simt ranita in majoritatea timpului.”
“Am intotdeauna gura uscata si mainile reci.”
“Intru in panica fara niciun motiv.”
“Simt ca nu pot merge mai departe in viata.”
“Ma simt emotionat(a) tot timpul.”
“Nimic nu ma motiveaza si nu simt nicio satisfactie atunci cand fac ceva.”
“Ma simt confuz(a) si fara speranta.”
“Am crize temporare de depresie.”

Sa luam un exemplu regasit in munca de de constelatii familiale:

Un tanar de aproape 20 de ani a venit la o constelatie individuala. El fusese bine pana cand a ajuns la 16 ani, dupa care a dezvoltat o depresie si si-a petrecut cea mai mare parte a urmatorilor 3 ani in pat.

Apoi, el a venit la un workshop de constelatii. Atunci cand reprezentantii pentru tatal si bunicul sau au fost pozitionati, tatal sau s-a indepartat de propriul tata si s-a retras de-a latul intregii camere.

Reprezentantul a spus ca se simte cumva disociat, in afara corpului. Clientul nu a putut intelege aceasta miscare la inceput, dupa care si-a amintit ca bunicul sau a fost marinar in timpul razboiului, iar nava sa a fost bombardata si toti camarazii s-au inecat. El ramasese singurul supravietuitor.

Clientul a ajuns in pragul in care a abandonat viata. A doua parte a constelatiei a fost un ritual pentru redresarea ordinii in familie astfel incat copilul sa se simta a fi in locul “potrivit” pentru el. Fiul preluase sentimentul de deconectare al tatalui sau, iar lucrul acesta nu-i facea bine. Asa ca i-a spus tatalui sau urmatoarele cuvinte:

“Draga tata, nu pot sa fac lucrurile sa fie bine pentru tine, imbolnavindu-ma. Vad ca, daca nu ma implic in viata, fac lucrurile mai grele pentru tine. Imi primesc acum viata de la tine, la intregul pret care te-a costat sa mi-o daruiesti si fac ceva bun din ea, in onoarea ta.”

Deoarece simptomele asociate cu traumele pot fi extreme, multi dintre noi alegem sa le ingropam. Insa, din pacate, aceasta negare ne va impiedica sa ne vindecam in totalitate.

Resurse: “Waking the tiger – Healing trauma” – Peter A. Levine with Ann Frederick

 “Intoarcerea acasa – Un prim pas in lumea constelatiilor familiale” – Barbara Morgan

Daca doriti sa aflati mai multe despre metoda de constelatii familiale, va asteptam la cursul nostru de constelatii familiale sau la sedintele individuale de constelatii familiale.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *