in cautarea inocentei pierdute
Cele mai bune carti

In cautarea inocentei pierdute

in cautarea inocentei pierdute
in cautarea inocentei pierdute

Articolul AICI si ACUM mi-a aminit in primul rand de cartea Puterea prezentului, scrisa de Eckhart Tolle – una dintre cele mai bine vandute carti din Statele Unite in ultimii cativa ani.

Eckhart Tolle s-a nascut in Germania, si la varsta de 13 ani s-a mutat impreuna cu parintii in Anglia.

Tineretea sa a fost marcata de suferinte psihice intense, de la depresii de o mare intensitate pana la incercari de sinucidere. La varsta de 29 de ani s-a trezit intr-o noapte din somn suferind atat de cumplit incat a trecut fara sa vrea intr-o alta stare de constiinta, cunoscuta sub numele de iluminare.

Ceea ce atat de multi oameni cauta zeci de ani fara sa gaseasca, lui i s-a intamplat pur si simplu.

In carte, el povesteste cum in anii care au urmat nu l-a mai interesat nimic legat de partea materiala sau de relatiile cu ceilalti oameni: a ajuns sa traiasca pe strazi, sa doarma prin parcuri, fiind cu adevarat fericit insa.

Dupa aceasta perioada, el s-a reintegrat in societate si a inceput sa tina conferinte in toata lumea, incercand sa aduca lumina asupra experientei sale legate de aceasta forma superioara de constiinta. Din 1996 locuieste in Vancouver, Canada.

Eckhart Tolle sustine exact aceleasi idei ca si Nicholas de Castella: viata trebuie sa fie traita doar in prezent, pentru ca el este singurul pe care il avem cu adevarat: trecutul este doar o amintire a unei foste clipe prezente, iar viitorul este doar o potentiala clipa prezenta.

Dupa ce a citit articolul AICI si ACUM, una dintre prietenele mele a spus ca si-ar fi dorit sa fie ilustrat cu exemple din viata concreta, de fiecare zi. Din pacate spatiul unui articol e limitat, dar Eckhart Tolle da in cartea sa o multime de exemple, va recomand sa o cititi daca acest subiect v-a trezit interesul.

In al doilea rand, articolul mi-a amintit despre o dimineata in care m-am trezit si, cu ochii inca pe jumatate inchisi, am coborat din pat ca sa ma pregatesc pentru o noua zi. In acea stare, la jumatatea intre intre vis si realitate, mi-a aparut in minte intrebarea: “Ce s-ar putea intampla pentru ca aceasta zi sa fie cu adevarat extraordinara?”

N-am putut sa gasesc in ceea ce urma sa fac in acea zi lucruri care m-ar fi putut impresiona, care m-ar fi putut incanta, care ar fi putut sa treaca de bariera rationalului ca sa ajunga pana la suflet.

M-a speriat blazarea pe care am constientizat-o, si in acel moment m-am trezit de-a binelea, cautand cu infrigurare momentele din trecut in care am trait cu intensitate, cu pasiune.

Inainte de a continua vreau sa va rog sa nu interpretati ceea ce voi spune drept snobism. Am descoperit ca cele mai apropiate de starea pe care a cautam au fost zilele pe care le-am petrecut calatorind in afara tarii (si asta nu pentru ca Romania nu ar fi suficient de interesanta pentru a inspira astfel de stari).

Locurile diferite, o alta cultura, alte obiceiuri… m-au facut sa ma simt ca in primii ani de copilarie, cand abia descopeream lumea din jurul meu. Si poate in asta consta secretul?

In reintoarecerea la inocenta…

de Corina Marin

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *