descopera forta din tine
Cele mai bune carti

Descopera forta din tine

descopera forta din tine
descopera forta din tine

Publicata de Editura Curtea Veche, cartea lui Anthony Robbins, Descopera forta din tine, este un adevarat manual de psihologia succesului si a schimbarii, oferind un intreg arsenal de mijloace prin care schimbarile sa dureze, precum si adevarate lectii de imbogatire a calitatii vietii.

Este cea mai densa, complexa si cuprinzatoare carte de dezvoltare personala pe care am citit-o pana acum, tratand de la sistemul de convingeri, valori si reguli care ne determina calitatea vietii, la modul in care ar trebui sa facem sport pentru a ne asigura nu doar conditia fizica, ci si sanatatea, si pana la indemnuri pentru a ne aduce contributia in lumea in care traim.

Anthony Robbins este o autoritate mondiala in psihologia succesului si a schimbarii, in 1997 fiind inclus de Camera de Comert a Statelor Unite pe lista primilor zece Outstanding People of the Word (Mari oameni ai lumii) ca unul dintre cei care au influentat in cea mai mare masura generatia sa. Emisiunile de radio si show-urile de televiziune din America si Canada atrag milioane de ascultatori si telespectatori. A tinut conferinte in fata unor audiente de elita, de la Parlamentul Britanic la Hardward Bussiness School.

Autorul a mai scris si alte best-seller-uri mondiale, printre care si Pasi Uriasi (aparuta la Editura Curtea veche in 1999) si Puterea nemarginita (tradusa in 13 limbi). Ajuns milionar inainte de a implini 24 de ani, Anthony Robbins a pus bazele sistemului educational audio Personal Power, considerat nr.1 in sistemele de dezvoltare personala si profesionala. El a fondat noua companii, intre care Robbins Research International Inc., care se ocupa cu studii privitoare la comportamentul uman si la imbunatatirea tehnicilor pentru seminariile sale din lumea intreaga.

Este deci un maestru in domeniul sau – psihologia succesului si a schimbarii, si asa cum el insusi scrie, pentru succes studiul celor care deja au reusit este esential: „Modul in care ne putem dezvolta viata intr-o anumita directie consta in preluarea unor modele de viata ale celor care deja au reusit.”

Pentru inceput ne sunt aratate fortele care ne modeleaza viata: suferinta si placerea, precum si faptul ca destinul ne este modelat de conexiunile pa care le facem cu acestea. Consecinta logica este: „Daca raportam o suferinta profunda la orice comportament sau tipar emotional, vom evita cu orice pret sa ne lasam prada acestora. Putem folosi aceasta descoperire pentru a controla forta suferintei si a placerii, reusind astfel sa modificam orice in viata, de la obiceiul de a amana la consumul de droguri.”

Pare simplist – “cutia lui Skinner”, dar autorul chiar ne arata cum si ne convinge. Suntem ajutati pe parcursul cartii sa ne descoperim sistemul de convingeri si modul in care acestea pot fi schimbate in favoarea noastra.

„Cheia succesului este deci crearea unor stereotipuri de miscare care pot genera incredere, forta, maleabilitate, senzatie de putere personala si distractie. Trebuie sa intelegeti ca stagnarea provine dintr-o lipsa de miscare. Va puteti gandi la o persoana in varsta, la cineva care nu prea se mai misca? Imbatranirea nu este o chestie de varsta; e lipsa de miscare. Iar lipsa totala de miscare este moartea.

Cand ii vedeti pe copii plimbandu-se pe trotuar dupa ce a plouat, veti observa ca daca e o balta, ce credeti ca vor face? Vor sari in ea. Vor rade, se vor stropi si se vor simti bine. Ce face o persoana mai in varsta? O ocoleste? Nu numai ca o ocoleste, dar se va si plange tot timpul.”

O tratare inedita a emotiilor mi s-a parut indemnul de a nu mai astepta persoana sau situatia ideala pentru a ne simti bine: “Dar cine hotaraste de fapt care este persoana sau situatia ideala? Cand va simtiti bine, ce va face sa va simtiti bine? Chiar dvs.! Doar ca v-a intrat in cap o regula care spune cam asa: trebuie sa asteptati pana cand se intampla A, B sau C inainte de a va ingadui sa va simtiti bine. De ce sa asteptati? De ce sa nu va impuneti o noua regula care sa va spuna ca de cate ori auziti un tren fluierand, automat va veti simti bine? Vestea buna este ca fluieratul trenului este ceva mai consecvent si mai previzibil decat oamenii pe care dvs. ii asteptati sa apara pentru a va simti bine!”

Emotiile negative nu sunt altceva decat mesaje, semnale de actiune, pe care suntem ajutati sa le recunoastem si sa le pretuim, stiind ca ele sunt in sprijinul nostru.

De o mare eficienta mi s-a parut capitolul “Intrebarile sunt de fapt raspunsuri”, in care ne arata ca intrebarile noastre determina felul in care gandim, gandirea in sine fiind nimic altceva decat un proces in care te intrebi si raspunzi la intrebari. “Intrebarile de calitate creaza o viata de calitate. Cred ca orice progres al omenirii este precedat de intrebari noi…. Diferenta intre oameni este data de diferenta intrebarilor pe care si le pun.”

In strategia schimbarii cuvintele sunt esentiale. Deoarece cuvintele pe care le atasam experientei noastre devin experiente in sine, trebuie sa alegem constient cuvintele pe care le folosim pentru a descrie starile noastre emotionale, pentru ca, alese cu buna stiinta, ele ne vor modela destinul. Astfel, cand sunteti furios, poate expresia “olecuta scos din fire” o sa va mai inveseleasca. In loc de suparat, a se folosi… trezit la realitate, in loc de deprimat, calm, inainte de fapte, in loc de lenes, ….inmagazinarea energiei, si lista continua.

Transformarea se aplica si cuvintelor care exprima stari pozitive, una e sa te simti bine, si cu totul altceva sa fii exuberant, vibrant, magic. Aceste cuvinte magice alcatuiesc vocabularul transformational, pe care suntem incurajati sa ni-l alcatuim si folosim zi de zi.

Chiar mai mult inteles si o mai mare intensitate emotionala o au metaforele care ne pot da putere, extinzandu-ne si imbogatindu-ne experientele de viata. Si aici trebuie sa citez un exemplu care mi-a placut foarte mult. Este vorba despre cineva care participa la seminariile lui Anthony Robbins, poreclit “ maestrul”.

“… (intotdeauna ii las pe oameni sa isi aleaga singuri poreclele care reprezinta o metafora pentru felul in care vor sa fie tratati pe perioada seminarului. Chiar si acest exercitiu extrem de simplu poate produce unele schimbari interesante, pentru ca oamenii incep sa traiasca astfel incat sa se ridice la nivelul noii “etichete”)

Maestrul era era un om minunat, dar care avea 80 de kilograme peste greutatea normala. Pe masura ce am lucrat cu el, mi-a fost clar ca el asocia ideea de supraponderal cu aceea de spirit inalt. Convingerea lui era ca daca sunteti intr-adevar supraponderal numai cei cu un spirit inalt vor putea sa comunice cu dvs., pentru ca vor fi singurii care nu va vor izola din cauza ca sunteti gras.

El spunea asa: „Stiu ca n-are nici o logica, dar eu sunt convins ca daca esti gras, ai un spirit mai inalt. La urma urmei ganditi-va la toti acei guru grasi din lumea intreaga. Eu cred ca Dumnezeu ii indrageste pe grasi.”

I-am raspuns : “Ei bine, eu cred ca Dumnezeu iubeste pe toata lumea. Dar pe grasi ii face o frigaruie si ii prajeste in iad.” Ar trebui sa vedeti ce fata a facut. Sigur ca nu cred asa ceva, dar trebuia sa intrerup un stereotip mult prea solid, si nu puteam decat creand o imagine intensa in mintea lui.

Apoi l-am intrebat : “Cum este trupul dvs.?” El mi-a raspuns: “Nu-i nimic special, e doar un vehicul.” I-am zis “Dar este un vehicul de calitate?” El mi-a raspuns: „Nu conteaza daca e de calitate atata vreme cat ma duce unde trebuie.”

Sigur ca trebuia o modificare de metafora. Spiritual era o fiinta superba, asa ca l-am ajutat sa preia o noua metafora care sa se potriveasca cat se poate de bine convingerilor sale. L-am intrebat cum s-ar purta cu corpul sau daca ar intelege ca nu este doar un vehicul, ci este un adevarat templu al sufletului sau. In acel moment a dat din cap si se vedea cu ochiul liber ca a crezut ca aceasta este de fapt menirea corpului sau.”

Va recomand cu caldura sa cititi cartea lui Anthony Robbins, Descopera forta din tine, pentru a afla raspunsuri profunde la aproape toate intrebarile si metode practice de transformare a vietii.

Am sa inchei aceste randuri cu ajutorul cuvintelor lui Socrate pe care autorul il citeaza ca argument la posibilitatile nelimitate care sunt in fiecare dintre noi: “Da-mi frumusete in suflet; fie ca omul sa devina unul pe dinauntru si pe dinafara.”

de Cristina Volf

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *