Corpul isi aminteste Babette Rothschild Editura Herald
Cele mai bune carti

Corpul isi aminteste – Babette Rothschild, Editura Herald

Cartea “ Corpul isi aminteste ” aparuta la Editura Herald aduce in prim plan acele unghiuri intunecate si prafuite ale fiintei noastre care necesita ingrijire.

Dar, o data ce acestea sunt curatate, lumina care iese la iveala permite procesului vindecarii sa apara.

Cu alte cuvinte, subiectul acestei lucrari este trauma. Folosind o serie de exemple din experienta unor persoane care au interactionat cu trauma, autoarea explica desfasurarea procesului traumatic si caracteristicile acestuia.

Cartea este alcatuita din doua parti: “Teorie” si “Practica”. In prima parte, este explicat la nivel teoretic modul in care mintea si corpul uman functioneaza si isi amintesc experientele traumatice, in timp ce partea a doua cuprinde o serie de instrumente pentru a-i ajuta pe cei care traiesc astfel de experiente.

Astfel, trauma este definita ca “o experienta psihofizica, chiar daca evenimentul traumatic nu cauzeaza nici o vatamare corporala directa.”

Un aspect important regasit in acesta carte este tulburarea de stres posttraumatic (TSPT). Ceea ce aduce in plus aceasta tulburare este faptul ca perturba functionarea normala a celor afectati, influentand capacitatea de a raspunde nevoilor zilnice si de a realiza sarcinile de baza din viata unui om. Astfel, trauma continua sa deranjeze realitatea individului din simplul motiv ca este retraita. Un aspect care ar trebui mentionat inca de la inceput este ca nu orice persoana care traieste o trauma va dezvolta TSPT.

De asemenea, este indicat sa subliniem diferenta dintre stres, stres traumatic, stres posttraumatic si TSPT.

Asadar, “stresul este reactia nespecifica a corpului la orice solicitare. (…) Cea mai extrema forma de stres este stresul rezultat in urma unui incident traumatic – stresul traumatic. Stresul posttraumatic (SPT) reprezinta stresul traumatic care persista in urma (post) unui incident traumatic. Doar cand stresul posttraumatic se acumuleaza pana la nivelul in care produce simptomele specifice poate fi aplicat termenul de tulburare de stres de stres posttraumatic (TSPT).”

Consecinte ale traumei si ale TSPT

Acestea variaza in functie de:

• Varsta victimei
• Natura traumei
• Reactia la trauma
• Sprijinul acordat victimei in perioada de dupa trauma

De obicei, cei care sufera de TSPT au parte de o diminuare a calitatii vietii din cauza simptomelor care le limiteaza functionarea normala a organismului.

Astfel, pot aparea:

• Perioade alternative de hiperactivitate si epuizare
• Perioade de panica imediata in care persoanele isi amintesc experienta traita
• O teama accentuata
• Accelerarea ritmului cardiac (care poate reaminti de ritmul cardiac accelerat din timpul traumei)
• Restrictionarea obiceiurilor (de exemplu, o persoana careia ii este teama de caini, poate evita locurile in care acestia sunt prezenti).

Memoria si TSPT

Deoarece persoanele care sufera de TSPT nu reusesc sa faca o diferentiere intre momentul prezent si cel al traumei, TSPT poate fi considerata, printre altele, si o problema a memoriei. Astfel, victimele acestei tulburari sunt in continuare tulburate de o serie de declansatori dependenti de stare. Experientele lor planeaza liber in timp, fara a a avea un loc in istoria personala.

Poate ca una dintre cele mai interesante intrebari pe care interactiunea cu trauma o ofera este: “Cum este posibil ca mintea sa devina atat de coplesita incat sa nu mai fie capabila sa proceze un eveniment traumatic pana la incheierea lui si sa il arhiveze ca pe un eveniment trecut?” Si, in mod ironic, poate ca fel de important este faptul ca elementul ranit – corpul – este tot cel care poate fi folosit drept resursa in scopul vindecarii.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *