Care este diferenta intre un geniu si un om obisnuit
Cele mai bune carti

Care este diferenta intre un geniu si un om obisnuit?

In 1955, cand Einstein a incetat din viata, creierul sau a fost indepartat si pastrat de catre doctorul Thomas Harvey pentru a fi cercetat.

De-a lungul timpului, el l-a studiat si a oferit si altor cercetatori bucatele din el pentru a afla raspunsul la intrebarea: Cu ce este diferit creierul unui geniu?

Explicatia a inceput sa se contureze abia zeci de ani mai tarziu. In 1911 parintele neuroanatomiei, Santiago Ramon Y Cajal, a descoperit ca nu numarul neuronilor este cel mai important cand vine vorba despre genii, ci numarul interconexiunilor dintre acestia.

Stim cu totii ca neuronii nu se mai reproduc dupa maturizare, deci numarul lor poate doar sa scada de-a lungul vietii… In schimb numarul de interconexiuni dintre neuroni (axoni, dendrite, celule gliale) poate creste prin antrenament mental.

Prima care a incercat sa demonstreze aceasta teorie a fost Marian Diamond, cercetatoare in neurologie la Universitatea Berkley. Ea a studiat trei loturi de soareci de laborator. Cei din primul lot aveau la dispozitie un mediu de viata stimulativ (jucarii, scari, rotite, leagane etc.). Al doilea lot putea doar sa se uite la primul, fara a avea posibilitatea de a interactiona fizic cu un astfel de mediu. Cei din treilea lot au fost tinuti in custi complet izolate.

S-a observat ca soarecii de laborator care au trait intr-un mediu stimulant au dezvoltat noi interactiuni intre celulele nervoase, si astfel creierul lor a crescut. Urmatorul pas a fost ca Marian Diamond sa-si verifice teoria studiind creierul lui Einstein: ea a gasit un numar mare de celule gliale inntr-o anumita zona a creierului sau, fapt care i-a confirmat teoria conform careia geniul poate fi format, nu neaparat innascut.

Aceasta teorie este sprijinita chiar de viata lui Einstein: a fost dislexic in copilarie, un elev mediocru, a fost exmatriculat din liceu, a picat examenul de admitere la facultate. Dupa ce mai tarziu a terminat-o cu greu, fara a putea sa obtina o recomandare din partea vreunui profesor, s-a angajat intr-o slujba mediocra, iar la 26 de ani a publicat teoria relativitatii, care avea sa revolutioneze fizica.

Timp de 25 de ani, Win Wenger a lucrat la programul de invatare accelerata Project Rennaissance, iar descoperirile lui sunt descrise in cartea “The Einstein Factor”. Teoriile descrise in carte si experimentele practice propuse sunt extraordinare prin rezultatele obtinute pe mii de subiecti al caror IQ a fost testat.

Cartea a aparut si in limba romana la editura Nemira, si poate fi considerata o provocare extraordinara pentru cei interesati de dezvoltarea lor personala.

de Corina Marin

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *