10 carti care contribuie la evolutia personala
Cele mai bune carti

10 carti care contribuie la evolutia personala

Potrivit legii ritmului, pe parcursul nesfarsitului proces de dezvoltare personala, exista momente in care este nevoie sa semanam si momente in care este nevoie sa culegem. Exista clipe in care singurul lucru util pe care il putem face este sa asteptam, iar altele in care nu trebuie decat sa ne luam zborul si sa actionam. Adevarata motivare vine din experientele pe care le traim in fiecare zi, insa uneori o carte ne poate indrepta spre anumite solutii despre care nu stiam ca exista.

Mai jos regasiti o serie de carti de dezvoltare personala care au venit la momentul potrivit pentru mine:

,,Schimba-ti intrebarile, schimba-ti viata”, editura Amaltea – Marilee Adams. V-ati gandit vreodata ca uneori putem gasi raspunsuri la problemele noastre daca pur si simplu ne schimbam intrebarile in legatura cu acestea? Termenul pe care autoarea il aduce in prim plan este acela de gandire investigativa, accentuand faptul ca ,,adevarata schimbare incepe cu un alt mod de a gandi”. Prezentata sub forma unor intamplari cu personaje care schimba intre ele rolurile de Judecator si Ucenic, cartea este o imbinare de repere psihologice si elemente ale inteligentei emotionale: ,,Gandirea investigativa reprezinta un intrument pentru transformarea gandirii, a actiunii si a rezultatelor, si se manifesta punand intrebari cu abilitate – atat noua insine, cat si celor din jurul nostru.

,,Pur si simplu intreaba” – Bill McGrane, editura Curtea Veche. In acelasi stil precum cartea de mai sus, cea de fata pune accentul pe aplicatii practice pe care le putem experimenta cu scopul de a gasi intrebarile cele mai potrivite care sa ne ajute sa comunicam mai bine si sa relationam mai usor cu cei din jurul nostru. De la tehnici precum Fereastra JoHari pana la intrebarile inchise/deschise si intrebarile de tip interviu, cartea aduce in prim plan ideea ca intrebarile puse la momentul potrivit intr-un anumit fel sunt intr-adevar o cale de a ne imbunatati diferite aspecte ale vietii.

,,Intelegenta emotionala, tot ce trebuie sa stii pentru a-ti folosi eficient EQ-ul” – Travis Bradberry, Jean Greaves, editura Amaltea. Cartea prezinta o incursiune in vastul domeniu numit inteligenta emotionala, fiind potrivita pentru cei care nu au reactionat cu acest termen pana acum. Pornind de la aparitia si definitia inteligentei emotionale si continuand cu o serie de tehnici care ne pot ajuta sa imbunatatim acest aspect (vesti bune: spre deosebire de IQ, EQ-ul se poate modifica pe parcursul vietii), cartea poate fi citita drept un manual motivational avand ca scop imbunatatirea diferitelor aspecte ale vietii de zi cu zi: ,,Cand ai de-a face cu oamenii tine minte ca nu ai de-a face cu fiinte logice, ci cu fiinte emotionale.”

,,Furnica si elefantul – cum sa devii un lider de succes” – Vince Poscente, editura Curtea Veche. Pornind de la parabola ce are drept personaje principale o furnica (reprezentand partea constienta a mintii) si un elefant incapatanat (simbolizand subconstientul), autorul pune accentul pe 5 trepte principale pe care un om trebuie sa urce atunci cand isi doreste sa devina un lider de succes: ,,Inainte ca oricine sa-si atinga potentialul maxim in calitate de lider, trebuie sa fie propriul stapan”.

,,Arta persuasiunii – cum sa influentezi oamenii si sa obtii ceea ce vrei” – Juliet Erickson, editura Curtea Veche. Desi cartea de fata este recomandata in special oamenilor de afaceri pentru ca acestia sa-si imbunatateasca capacitatea de a comunica si abia apoi de a persuada clientii lor, poate fi vazuta si ca un ghid practic pentru oricine doreste sa-si upgradeze abilitatile de a interactiona si de a-i intelege pe cei din jurul lor: ,,Accelereaza; nimic in lume nu poate lua locul perseverentei. Talentul nu o va face; nimic nu este mai des intalnit decat oamenii talentati, dar fara succes. Nici geniul nu va putea; geniile necunoscute sunt deja proverbiale. Nici macar educatia: lumea e plina de oameni educati cazuti in deradere. Staruinta si determinarea sunt omnipotente. Accelereaza” (Calvin Coolidge)

,,Indrazneste sa castigi” – Jack Canfield, Mark Victor Hansen, editura Amaltea. Cartea atinge aspecte menite sa ne ajute in procesul de dezvoltare personala, oferind o serie de sfaturi atat pentru fizic si minte, cat si pentru emotiile noastre. Mai mult decat atat, prin sfaturile simple si prin aplicatiile practice la fel de simple, dar suficient de utile, cartea ne indeamna sa ne reevaluam propria fiinta si sa descoperim potentialul care sta ascuns si asteapta cu nerabdare sa isi faca aparitia:

,,Orice poate scorni si crede mintea, ea poate atinge”.

,,Secretele oamenilor impliniti – De ce unii reusesc, in timp ce altii esueaza” – Philip Baker,editura Amaltea. Pornind de la citatul lui Wilfred A. Peterson: ,,Oamenii mareti sunt varianta imbunatatita a unor oameni marunti; destinele marete sunt amplificarea unor destine normale” , autorul aduce in plin plan ideea ca diferenta de reusita intre doua persoane consta in faptul ca cea care reuseste, atinge mai mult din potentialul sau. O carte despre dezavantajele complacerii si ale lenii, dar si despre beneficiile iesirii din zona de confort, despre transformarea in aur a ceea ce pare o piatra gasita pe jos.

,,Arta de a-ti cultiva noi relatii” – Debra Fine, editura Curtea Veche. ,,Atunci cand toate cele trei elemente – vizual, verbal si mental – ale unei receptari atente se intrunesc, puterea ascultarii se face resimtita. Interlocutorul tau va aprecia acest lucru si va tinde sa te placa”. In paginile acestei carti, regasim o serie de informatii despre rolurile pe care le jucam in cadrul unei relatii si despre cum le putem folosi in favoarea noastra, despre cum ar trebui sa acceptam lectiile de comunicare atat in relatiile persinale, cat si in cele profesionale si in final despre cum ne putem autoanaliza prin intermediul celorlalti.

,,Castiga cu oamenii – principiile fundamentale in relatiile cu cei din jur”- John C. Maxwell, editura Amaltea. Un citat interesant al acestei carti consider ca este urmatorul: ,,Regula de aur: Trateaza-i pe ceilalti asa cum ti-ai dori sa fii tratat. Regula de Platina: Trateaza-i pe ceilalti asa cum si-ar dori ei sa fie tratati.” Ceea ce aduce in plus aceasta carte fata de altele de tipul acesteia este accentul pus pe cealalta persoana atunci cand vine vorba de relationare. Depasind tiparul contemporan al lui Narcis, cartea ne invata in pasi concreti, prin cifre, sondaje si exemple personale, cum ne putem imbunatati relatiile cu cei din jurul nostru.

,,Schimbarea ca oportunitate” – Ralph Bruksos, editura Curtea Veche. ,,Cand apare schimbarea, si daca aceasta este inevitabila, trebuie sa gasim o modalitate de a o accepta.” Prin intermediul acestei carti, putem ajunge sa acceptam mai usor schimbarea in viata noastra, renuntand la vechile convingeri prin intermediul carora ajungem sa blocam experientele legate de schimbare. Astfel, cartea ne ajuta sa intelegem schimbarea ca pe o provocare care se transforma usor, usor in oportunitate.

,,Iertarea – cea mai mare putere vindecatoare”- Gerald G. Jampolski, editura Adevar Divin. Desi are o serie de conotatii terapeutice privind gestul iertarii si ne invata sa privim dincolo de barierele pe care ego-ul nostru le traseaza, cartea prezinta o serie de tehnici prin care ne putem elibera de trecutul dureros si putem oferi iertarea atat noua cat si celor din jurul nostru care ne-au ranit candva.

Asteptam sa ne impartasiti care au fost cartile care v-au influentat din punct de vedere al evolutiei personale.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *