Iti hranesti corpul fizic asa cum iti traiesti viata

Publicat: 30 iunie 2011
Comentarii: Fără răspunsuri

iti hranesti corpul fizic asa cum iti traiesti viata

iti hranesti corpul fizic asa cum iti traiesti viata


Corpul tau este cea mai extraordinara masinarie care exista pe pamant.

Nimeni n-a reusit pana acum sa conceapa sau sa construiasca o replica a acestei minunatii. S-a demonstrat ca, daca s-ar incerca construirea unui calculator care sa aiba aceleasi functii cu creierul uman, acesta ar atinge dimensiunile pamantului. Pana in prezent, omul foloseste cam 5 – 10% din capacitatea creierului sau, o parte infima a corpului sau fizic.

Inca de la nastere, corpul stie ce sa faca. Nu e nevoie sa fie invatat sa doarma, sa-i fie sete sau foame, frig sau cald, sa planga, sa rada, sa se miste, sa transpire, sa caste, sa inghita, sa digere, sa elimine, sa sangereze, sa se cicatrizeze etc. Instinctiv, el stie deja totul. Isi cunoaste si adevaratele necesitati: somn, hrana, elemente nutritive. Dar noi, pur si simplu, neglijam faptul ca trebuie sa avem incredere in el.

Mama are incredere in copilul abia nascut. Asteapta sa-i ceara biberonul, stie de ce plange, ii vegheaza somnul. Totusi, odata ce aparitia primilor dinti, ea decide ca el trebuie sa ia cel putin trei mese pe zi. Astfel, dupa cateva luni de viata, nu-i mai permite copilului sa se increada in corpul sau. Totusi, el isi cunoaste principalele nevoi. Desi pana la 7 ani nu gandeste, copilul acumuleaza tot ce il invata oamenii. Invata sa-si hraneasca trupul in conformitate cu aceea ce decid parintii. Neacordandu-i incredere, acestia il impiedica sa descopere ce are nevoie cu adevarat.

Cand devine adult, acest copil nu mai stie sa recunoasca adevaratele necesitati ale corpului sau. De aceea este interesant sa constatam acum ca felul in care ne hranim corespunde modului nostru de viata.

Tu cum te hranesti? In mod obisnuit – mic dejun, pranz si cina, luate la ore fixe? Mananci fara sa-ti pui prea multe intrebari, fiind convins ca asa trebuie sa fie? Inseamna ca astfel te comporti si in viata. In multe situatii, nu esti tu cel care conduce. Multe lucruri le faci crezand ca trebuie sa procedezi astfel. Nu stii de ce: pur si simplu presupui ca asa trebuie sa fie.

Cu privire la acest subiect, imi place sa spun povestea unei tinere casatorite care intotdeauna taia capetele bucatii de carne inainte de a o pune in cratita, la prajit. Intrigat, sotul sau o intreaba de ce procedeaza astfel. Ea raspunde: „Nu stiu, mama prajea intotdeauna carnea asa.” Tanarul o intreaba intr-o zi pe soacra sa de ce taie capetele fripturii. „Nu stiu, mama facea asa”, raspunde ea. Tanarul profita de o reuniune a intregii familii pentru a pune aceeasi intrebare bunicii. Ea ii spune: „Stii, in tineretea mea, eram o familie tare saraca. Nu aveam decat o cratita, prea mica pentru a praji o bucata de carne intreaga, asa ca ii taiam capetele.” Aceasta poveste ilustreaza foarte bine cum actionam in viata fara sa stim prea bine de ce. Din obisnuinta, repetam aceleasi gesturi.

Esti o persoana care acorda multa importanta principiilor si traditiilor? Daca raspunsul e da, verifica-ti modul de a te hrani. Probabil ca mananci mereu la aceleasi ore. Mananci din principiu, stiind ca trebuie sa mananci. Ti-e teama sa nu-ti fie foame. Daca intr-o seara trebuie sa pleci undeva si mananci bine inainte de teama sa nu ti se faca foame mai tarziu, inseamna ca si in viata te comporti la fel. Faci ceva de teama sa nu… Actioneaza fiindca ti-e teama de ce vor spune sau vor crede ceilalti. Nu esti tu insuti. Ca si in cazul alimentatiei, decizi dinainte ce ar trebui sa faci.

Corpului tau stie foarte bine cand ii este foame. Poate ramane saptamani intregi fara hrana si tu sa nu te imbolnavesti. Daca ti-e foame si nu poti manca in momentul respectiv, vorbeste trupului tau astfel: „Asteapta, n-o sa dureze mult. O sa-ti dau sa mananci putin mai tarziu.” De asemenea, sa nu te ingrijoreze faptul ca ai putea manca prea mult. Cand trupul tau primeste ceea ce are nevoie, la momentul potrivit, stie cand sa se opreasca.

Daca descoperi ca esti o persoana cu multe tabieturi in ce priveste alimentatia, vei descoperi de asemenea ca intrebarile de genul „Ce-o sa se creada?”, „Ce-o sa se spuna?”, „Ce vor face?” au mare importanta pentru tine. Atunci, in loc sa gandesti, sa te comporti, sa te imbraci potrivit felului tau de a fi, chiar daca acesta nu corespunde unui stil „obisnuit”, te temi de reactia celorlalti si nu mai esti tu insuti. Toate aceste mici detalii creeaza in tine o insatisfactie… careia nu trebuie sa-i mai cauti motivul! Invata sa-ti cunosti propriile necesitati.

Faptul ca te hranesti din obisnuinta iti va demonstra si ca notiunile de „bine si rau” au o mare influenta asupra ta. Probabil ca esti prea categoric. Hotarasti ca ceva este bine sau rau, cand de fapt, in viata, nu exista bine sau rau absolut. Ce e bine pentru cineva poate fi rau pentru altul. De aceea te sfatuiesc sa folosesti cuvantul „benefic” in loc de „bine”. Observa ceea ce este sau benefic pentru tine. Ceilalti isi au propria lor viata. Vor invata prin ei insisi. Chiar daca felul lor de a fi sau de a actiona corespunde notiunilor tale de „rau”, poate ca lor acest fel de a fi le permite sa descopere ceva fantastic.

Poti sa te hranesti si sa actionezi din obisnuinta. Aceasta tine de dimensiunea mentala. Dar, observand felul in care te hranesti, poti descoperi ca te situezi mai curand in dimensiunea emotionala.

Cand erai mic, deseori mancai si beai din cauza tulburarilor emotionale, hrana fiind in aceste cazuri compensatoare. Observa atitudinea ta de astazi… Cand un copil se loveste, i se da o bomboana sau o prajitura pentru a-l consola. Cand are nevoie de atentie, i se da ceva de mancat. Daca e prost dispus, suparat sau se cearta cu un prieten, incercam sa-l manipulam dandu-i ceva de mancare, spunandu-i: „Daca esti cuminte, o sa te duc la cofetarie sau o sa-ti dau inghetata.” Alteori il pedepsim, luandu-i desertul sau chiar nedandu-i sa manance. Cele mai multe mame fac asa si aceste obiceiuri capata o mare importanta in viata copilului si, in consecinta, in viata lor de adulti. Ce te-a impresionat de la 0 la 7 ani are un mare efect asupra dimensiunii tale mentale, psihice si emotionale din viata ta de azi. Reactiile tale de ieri (0-7 ani) sunt indicii care te ajuta sa descoperi originea modului tau de a te comporta astazi.

Ce faci in prezent? Bei sau mananci din cauza agitatiei, pentru a trece timpul, pentru a te consola sau recompensa? In acest caz, lasi dimensiunea emotionala sa-ti controleze viata, desi tu ar trebui sa-i fii singurul stapan. Intr-unul din capitolele urmatoare, iti voi explica in ce fel poti reusi sa-ti stapanesti emotiile.

Daca mananci sau bei fiindca ti-e pofta, asupra ta actioneaza in principal dimensiunea fizica. Ce inseamna a manca din pofta? Inseamna ca doresti ceva pentru a-ti satisface simturile. De exemplu: mergi pe strada si nu ti-e foame deloc. Dar, trecand prin fata unei cofetarii, vezi o multime de cornete de inghetata apetisante. Neputand rezista, te hotarasti sa cumperi unul, desi cu cateva minute mai devreme nici nu te gandeai la asa ceva. Cand unul din simturi te indeamna sa mananci sau sa bei ceva la care nu te-ai fi gandit inainte sa-l vezi, sa-l simti, sa auzi vorbindu-se despre el, sa-l gusti sau sa-l atingi, atunci simturile tale preiau conducerea. Alt exemplu: intri la cinema dupa un pranz copios, simtindu-te satul. Dar mirosul de floricele de porumb iti excita simturile si te duci imediat sa cumperi. Iata ce inseamna a manca din pofta.

Dimpotriva, daca esti la serviciu la ora 11 dimineata si simti ca ai chef de un pateu sau o prajitura, nu e vorba de pofta. Nu simturile tale au facut sa se nasca in tine dorinta de a manca. Ai dorit prajitura inainte sa o vezi, sa-i simti mirosul sau sa auzi vorbindu-se despre ea. Te-ai gandit la ea mai inainte ce simturile tale sa te indemne dintr-o data la asta. Totusi, e bine sa verifici daca intr-adevar ti-e foame si, daca raspunsul e nu, probabil ca pofta de o prajitura a fost provocata de o emotie.

Sunt o multime de lucruri pe care le poti face din pofta. Poti sa mergi la cumparaturi, poti sa dormi sau sa faci dragoste din pofta. Studiaza-te putin pe tine insuti. Care sunt lucrurile pe care le faci din pofta? Ti-e greu sa-ti stapanesti simturile? In acest caz, dimensiunea ta fizica nu e sub control, nu e in armonie.

Cand iti dai seama ca de multe ori faci ce te indeamna simturile, inseamna ca supraconstiinta iti trimite un mesaj pentru a-ti spune ca unul sau mai multe din simturile tale nu sunt satisfacute din punct de vedere psihologic.

Timp de o saptamana, observa tot ce mananci si bei in acest timp. Intreaba-te in fiecare zi, inainte de a manca, daca ti-e intr-adevar foame si daca mananci ceea ce ai nevoie. La sfarsitul zilei, noteaza totul, mentionand daca ai actionat din foame, emotie, obisnuinta sau pofta. Nu trebuie sa-ti impui un regim, e de-ajuns sa observi. Acesta iti va permite sa vezi ce anume iti domina viata, cu care parte din tine – trebuie sa lucrezi mai mult. Este un mijloc de a te cunoaste mai bine.

SUNT TOT MAI CONSTIENT DE FELUL IN CARE MA HRANESC SI ASTEPT CA TRUPUL MEU SA-MI IMPARTASEASCA NEVOILE SALE IN MOMENTUL IN CARE II ESTE FOAME.

Lise Bourbeau, “Asculta-ti corpul”, Editura Ascendent

  • Sunt Mihaela Marinaș. Sunt un spirit vizionar, cu misiunea să aduc pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Trainer, învățător spiritual și catalizator pentru mii de oameni ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, vindecare intuitivă, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află la momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu propriul suflet. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Înscrie-te AICI la webinar-ul gratuit “Conectarea la Sine prin Înregistrările Akashice” Și află informații despre:

    * Ce sunt Înregistrările Akashice și ce pot aduce ele în viața noastră
    * Cum ne susține frecvența Înregistrărilor Akashice să manifestăm conectarea la Sine
    * Cum ne reconectăm la amprenta originară a sufletului nostru
    * Cum putem înțelege provocările umane prin perspectiva Sinelui
    * Ce înseamnă consilierea spirituală din Înregistrările Akashice