despre boli de nutriti si efectele acestora asupra sanatatii noastre
Nutritie

Despre boli de nutritie si efectele acestora asupra sanatatii noastre

despre boli de nutriti si efectele acestora asupra sanatatii noastre

despre boli de nutriti si efectele acestora asupra sanatatii noastre

Desi organismul nostru ar dori sa aiba o cu totul alta parere despre acest subiect, nutritia este unul dintre elementele pe care le neglijam cel mai des.

In aparenta, cu totii cunoastem regulile de baza ale unei nutritii sanatoase, insa atunci cand trebuie sa le punem in practica, dam cu totii un pas in spate.

Un regim alimentar echilibrat corespunde atat unei buni functionari a sanatatii noastre fizice, cat si a functiilor cognitive.

Alegerea unei diete care consta in vitamine, minerale, carbohidrati si proteine ne poate imbunatati memoria, concentrarea si nivelul de energie, cat si capacitatea corpului nostru de a-si intari sistemul imunitar. Totusi, alegerile mai putin inspirate pot da nastere la numeroase boli de nutritie. In cele ce urmeaza, regasiti cateva informatii despre aceste afectiuni si despre felul in care acestea ne afecteaza intregul organism.

1. Tulburarile gastrointestinale

Consumarea neadecvata a mancarurilor bogate in fibre precum legumele, cerealele, semintele sau nucile pot preveni digestia corespunzatoare a mancarii, ceea ce contribuie la aparitia problemelor gastrointestinale precum indigestia si arsusrile la stomac. De asemenea, un procent insuficient de proteine poate limita capacitatea corpului de a controla nivelul de sange , ceea ce poarte dezvolta aparitia unor simptome precum ameteala, lesinul, oboseala, confuzia mentala si chiar coma.

2. O nutritie deficienta

Alte boli de nutritie pot aparea din lipsa unei nutritii corespunzatoare. Daca ne vom baza prea mult pe fainoase sau pe mancarea de tip fast-food, corpul nostru va simti o lipsa acuta de vitamine si minerale care ii pot incetini buna functionare. Astfel de mancaruri au o deficienta de vitamine si minerale precum vitamina C, zinc sau beta-caroten, cunoscute pentru efectul lor antioxidant ce ajuta la prevenirea cancerului. De asemenea, ele sprijina functionarea sistemului imunitar, permitandu-i corpului nostru sa produca glubule albe care se lupta cu bacteriile si virusurile care produc infectii si boli.

3. Obezitatea

Atunci cand devenim neglijenti cu propriul corp si optam pentru mancarea de tip fast food in loc de fructe, legume sau proteine, putem risca sa luam in greutate incetul cu incetul pana ajungem la obezitate. Aceasta poate avea o serie de efecte negative asupra corpului nostru – poate creste riscul aparitiei bolilor de inima, dar poate fi si o noua sursa de stres si ne poate reduce increderea in propriile puteri.

4. Anemia

Anemia apare atunci cand globulele rosii nu au capacitatea de a purta suficient oxigen catre celulele corpului. Printre simptomele anemiei, putem include oboseala, sensibilitatea la temperaturi reci, dureri de cap si o bataie neregulata a inimii. Anemia poate avea cauze variate, iar unele dintre acestea sunt asociate cu anumiti nutrienti. Corpul nostru are nevoie de fier pentru a ajuta hemoglobina sa transporte oxigenul in corp, fiind gasita in carne. De asemenea, anemia poate fi cauzata de lipsa vitaminei B12.

5. Boli de inima

Atunci cand dieta noastra se bazeaza pe fast-food si carne rosie, creste nivelul riscurilor de boli de inima, care ne poate diminua speranta de viata, prin cresterea riscului atacului de cord si infarctului. Puiul prajit, carnea de vita si produsele din porc sunt bogate in grasimi saturate, ducand la blocarea arterelor. De asemenea, consumarea unor alimente precum margarina sau mancarurile prajite poate duce la astuparea arterelor, care din nou contribuie la aparitia bolilor de inima.

6. O functionare cognitiva deficitara

Blocajele sistemului circulator cauzate de consumul prajelilor si carnii rosie reduce traseul sangelui catre creier, privand celulele cerebrale de oxigen si de nutrientii necesari invatarii, concentrarii si memoriei. Carbohidratii regasiti in zaharuri si fainoase pot diminua functionarea creierului. Desi carbohidratii sunt sursa primara a creierului, consumarea excesiva a acestora poate determina insulina sa indeparteze glucoza de creier.

Daca v-am enumerat toate aceste boli de nutritie cu scopul de a avea cat mai multe informatii despre ele, in cele ce urmeaza, regasiti o serie de sfaturi care pe cat par de simple, pe atat sunt de folositoare:

1. Autoeducarea. In prezent, detinem o serie de informatii despre acest subiect, asadar ne putem informa atat de pe internet, cat si din cartile de specialitate despre nutritie. Cele mai de incredere resurse raman totusi doctorii si nutritionistii.

2. Consumarea cerealelor, bogate in fibre, reduce tensiunea arteriala. Mancarurile bogate in cereale sunt pastele, paine, orezul brun si faina de ovaz.

3. Consumarea fructelor proaspete. Fructele sunt bogate in antioxidanti si fibre.

4. Consumarea verdeturilor. Acestea sunt bogate in fibre, care ajuta digestia si ne ofera o senzatie de saturatie.

5. Exercitiile fizice. Dieta in sine ne poate ajuta sa pierdem greutate, dar activitatea fizica stabilizeaza tensiunea arteriala si imbunatateste sanatatea. De asemenea, lupta impotriva bolilor precum osteoporoza si diabetul.

6. Analize regulate. Este important sa ne facem analizele pentru a preveni diferite afectiuni in cazul in care este nevoie.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Intradevar, problemele de digestie sunt multe si deranjante.
    Eu personal nu am deloc un regim alimentar pus la punct. De multi ani, incerc sa-mi fac un program, dar nu ma tin niciodata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *