Putere versus forta – determinantii ascunsi ai comportamentului uman
Cele mai bune carti

Putere versus forta – determinantii ascunsi ai comportamentului uman

– … cum scrie si Hawkins in Putere versus forta.
(eu) Putere versus forta?
– Da, cartea, n-ai citit-o?
(eu) Nu.
– Cum, n-ai citit Putere versus forta???!!? Trebuie neaparat s-o citesti!

Dupa ce dialogul s-a repetat in mod asemanator de cateva ori intre mine si cativa cunoscuti, intr-o buna zi m-am hotarat sa cumpar cartea si s-o citesc. Incepe in forta, cu cuvintele scrise in prefata de editorul ei american:

“Imaginati-va ce ar fi daca ati avea acces la un raspuns simplu, prin da sau nu, la orice intrebare pe care ati dori s-o puneti? Un raspuns adevarat si demonstrabil. La ORICE intrebare.

Ganditi-va la asta.

Fie ca e vorba de intrebarile care ne framanta pe toti intr-un anumit moment al vietii “Oare prietena mea se vede cu vreun alt tip? (da/nu), “Oare copilul spune tot adevarul cu privire la situatia sa scolara?” (da/nu), sau de chestiuni mai complexe ca: “Oare aceasta investitie e sigur?” (da/nu) sau “Aceasta cariera merita sa fie urmata?” (da/nu).

Ce-ar fi daca fiecare dintre noi am avea aceasta posibilitate?
S-ar impune imediat aplicatii uluitoare.
Ganditi-va din nou…”

David R. Hawkins, autorul ei, este doctor in medicina (practica psihiatria din 1952) si filozofie, si in prezent conduce Institutul pentru Cercetari Teoretice Avansate. Afirmatiile pe care le face in carte au fost subiectul a milioane de testari facute pe mii de subiecti de-a lungul a peste douazeci de ani de cercetari.

La baza muncii sale sta kinesiologia, o stiinta bine determinata, bazata pe testarea raspunsului muschilor la stimuli:

tonusul muschilor se intareste :
• in prezenta unor stimuli fizici benefici (de exemplu vitamina C organica)
• in prezenta a unor stimuli intelectuali sau emotionali pozitivi (de exemplu o amintire placuta)
• in prezenta unor afirmatii adevarate

tonusul muscular slabeste:
• in prezenta unor stimuli fizici daunatori (de exemplu vitamina indulcitorii artificiali)
• in prezenta a unor stimuli intelectuali sau emotionali negativi (de exemplu afirmatia “te urasc”)
• in prezenta unor afirmatii adevarate

S-a constat ca orice corp uman are capacitatea de a “sti” ce este bun, respectiv rau si ca, totodata, prin testarea kinesiologica poate semnaliza acest lucru. Rezultatele sunt predictibile, repetabile si universale, chiar acolo unde nu exista o legatura rationala intre stimul si raspuns.

De exemplu din motive total necunoscute, unele simboluri sau opere artistice abstracte provocau slabirea tuturor subiectilor testati, in timp ce altele aveau efect opus. Muzica clasica si cea mai mare parte a muzicii pop au provocat un raspuns pozitiv la toti subiectii, in timp ce rock-ul dur a cauzat un raspuns universal negativ. Raspunsurile au fost aceleasi indiferent daca subiectii stiau ce se testeaza sau nu, indiferent de nationalitate, religie, varsta, sex, grad al inteligentei.

Este posibil, pentru prima data in istoria umana, sa se probeze validitatea ideologica a ORICARUI subiect. Tot prin intermediul kinesiologiei, doctorul Hawkins a calibrat nivelele constiintei umane pe o scara de la 1 la 1000.

In secventa video urmatoare puteti urmari o demonstratie de testare kinesiologica:

Iata cum este descrisa in carte metoda testarii unui subiect:

“Cereti subiectului sa stea drept, cu mana dreapta relaxata, mana stanga tinuta paralel cu podeaua, cotul drept. (Puteti folosi si celalalt brat daca doriti).

Asezati-va in fata subiectului si puneti-va mana stanga pe umarul lui drept, pentru a-l stabiliza. Apoi asezati-va mana dreapta pe mana stanga a subiectului, chiar deasupra incheieturii. Spuneti subiectului ca veti incerca sa-i impingeti bratul in jos in timp ce el opune rezistenta cu toata puterea sa.

Apasati acum asupra bratului sau repede, ferm si uniform. Ideea e sa apasati suficient pentru a testa arcuirea si zvacnirea bratului, dar nu atat de tare ca muschiul sa fie extenuat. Nu este vorba de cine este mai puternic, ci de faptul daca muschiul subiectului poate “bloca” incheietura umarului impotriva presiunii exercitate.”

Mesajl esential al cercetarilor doctorului Hawkins, dupa cum el insusi afirma, este ca mintea umana individuala este asemenea unui computer conectat la o gigantica baza de date, aceasta fiind insasi constiinta umana.

Subiectele dezbatute in carte ca urmare a testarilor facute sunt numeroase, cel mai interesant mi s-a parut intocmirea de catre doctorul Hawkins a unei harti a constiineti, unde coreleaza emotii, perceptii sau atitudini, perspective asupra vietii si credinte spirituale.

Harta constiintei
Perspectiva asupra lui Dumnezeu Perspectiva asupra vietii Nivel Logaritm Emotie Proces
Sine A fi (Eu) Iluminare 700-1000 Inefabil Constiinta pura
Acceptare totala Perfectiune Pace 600 Beatitudine Iluminare
Intreg Completa Bucurie 540 Seninatate Transfigurare
Iubitor Benigna Dragoste 500 Veneratie Revelare
Intelept Semnificativa Ratiune 400 Intelegere Abstractizare
Milos Armonioasa Acceptare 350 Iertare Transcendenta
Inspirator Plina de speranta Disponibilitate 310 Optimis Intentie
Ingaduitor Satisfacatoare Neutralitate 250 Incredere Eliberare
Permisiv Realizabila Curaj 200 Afirmare Consolidare
Indiferent Exigenta Mandrie 175 Batjocura Depreciere
Razbunator Antagonica Furie 150 Ura Agresivitate
A nega A dezamagi Dorinta 125 Lacomie Inrobire
Punitiv Infricosatoare Frica 100 Anxietate Retragere
Dispretuitor Tragica Durere 75 Regret Disperare
Dezaprobator Fara speranta Apatie 50 Disperare Renuntare
Vindicativ Rea Vinovatie 30 Invinovatire Distrugere
Dispretuitor Mizarabila Rusine 20 Umilire Eliminare

.

Probabil ca fiecare dintre noi isi poate recunoaste nivelul de constiinta cu ajutorul acestei harti, si de asemenea ne putem gandi care sunt pasii de urmat pentru a ne ridica nivelul constiintei (in carte, fiecare nivel este amlu descris).

Pe aceasta scala a constiintei, tot ceea ce se afla sub 200 determina scaderea tonusului muscular, iar toate atitudinile, sentimentele, gandurile, persoanele care calibreaza peste 200 determina intarirea tonusului muscular al subiectilor testati.

“La nivelele inferioare pragului de 200, impulsul primar este supravietuirea, iar in zona disperarii si a depresiei (situate la ultimul nivel al scarii), pana si acest motiv lipseste. Nivele imediat urmatoare, cele ale Fricii si Furiei, sunt caracterizate de impulsuri de egocentrism care provin tocmai din aceasta nevoie de supravietuire. La nivelul Mandriei, motivul supravietuirii se poate extinde si spre intelegerea nevoii de supravietuire a celorlalti.

Atunci cand o persoana trece insa de limita influentei dintre negativ si pozitiv, atingand nivelul Curajului, bunastarea celorlati devine din ce in ce mai importanta. La nivelul 500, fericirea celorlalti apare ca o principala forta de motivatie. Marjele superioare ale nivelului 500 sunt caracterizate de interesul pentru constienta spirituala – iar la nivelul 600, scopurile principale devin bunastarea omenirii si cautarea iluminarii. De la nivelul 700 la 1000, viata este dedicata salvarii intregii omeniri.”

Putere versus forta a aparut la editura Cartea Daath in 2005, si a fost urmata de Ochiul sinelui – de care nimic nu se poate ascunde si de Sinele: realitate si subiectivitate.

Nivelul de constiinta al omenirii a fost calibrat la 190 inainte de anii ’80, cand a aparut aceasta carte, si la 207 in anul 2001, cand a aparut Ochiul sinelui.

de Corina Marin

PS. Nu, testarea kinesiologica nu se poate folosi pentru a prezice viitorul :), ci doar pentru prezent si trecut.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *